Pokrajna podržala tri projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture

21:42

10.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

Pokrajnski Sekretarijat za kulturu odobrio je sredstva pančevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture kako bi se nastavili radovi započeti u predhodnom periodu. Zahvaljujući ovim sredstvima nastaviće se sa izradom dokumeantacije za nepokretna dobra, radiće se u crkvi Svetog Karla Boromejskog i biće nastavljen rad na  digitalizaciji ove ustanove.

Ove godine pokrajnski  Sekretarijat za kulturu podržao je tri projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Prema rečima Grozdane Milenkov direktorke Zavoda,  pokrajna je obezbedila sredstva za četvrtu fazu projekta na izradi dokumentacije za nepokretna kulturna doba koja su od  velikog značaja.

Prepoznat je kao značajan projekat jer za mnoge objekte koji su veliki i po obimo i  po značaju a nalaze se na teritoriji nemaju sve ono što je potrebno po zakonu o kulturnim dobrima,  da ima jedan dosije o spomenicima kulture. Formirali smo timove i radimo već 4 godine na izradi nedostajuće dokumentacije za svaki pojedinačni spomenik, rekao je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za azštitu spomenika kulture Pančevo.

Među nepokretnim kulturnim dobrima nalaze je neke od najpoznatijih građevina na teritoriji celog Južnog Banata.

To je Vajfertova pivara koja nije imala digitalizovanu dokumentaciju  a to su i dvorci o kojima smo pričali. Projektom se finansiraju i obilasci terena tako da smo apelovali na ljude korisnike tih spomenika kulture kao što je recimo Gradska kuća u Vršcu koja je spomenik od velikog značaja i uspostavili smo dobru saradnju.   Oni nam sada pomažu, a i oni  samostalno treba da  izrade tu tehniču dokumentaciju i pripremamo je jer bez nje ne možemo ništa i pripemamo se za neke buduće radove,  Grozdana milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.
Osim ovoga,  pokrajnski Sekretarijat za kulturu je obezbedio sredstva u iznosu od milion dinara za radove na oltarskoj slici i delu dekorativnog zidnog slikarstva u crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu . Prema rečima Grozdane Milenkov  biće nastavljeni i radovi na digitalizaciji ove kulturne  ustanove.

(Pančevac/TV Pančevo)

Grujičić na godišnjicu iznela CRNI BILANS! Sve veći porast novoobolelih od RAKA je posledica NATO bombardovanja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.