VEČERAS POČINJE EURO 2024 Ovih 8 stvari MORATE da znate o njemu, čak iako vas ne zanima fudbal!

09:37

14.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/X: FSSrbije

Danas počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, a ovih 8 stvari morate da znate čak iako vas fudbal ne zanima previše.

1. Protiv koga igra Srbija?

Na žrebu za EURO 2024 koji je u decembru održan u Hamburgu, „orlovi“ su svrstani u grupu C, a u njoj su još i Engleska, Danska i Slovenija.

2. A kada to igra Srbija?

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće najpre protiv Engleske (u nedelju, 16. juna, od 21 sat u Gelzenkirhenu), a potom dva meča na minhenskoj Areni – najpre 20. juna od 15 sati protiv Slovenije, te 25. juna od 21 protiv Danske.

3. Koliko, uopšte, traje to Evropsko prvenstvo?

Ovog petka, 14. juna, na programu je prvi meč, a poslednji, finale, jeste tačno za mesec dana – 14. jula. Naravno, neki timovi će mnogo, mnogo pre 14. jula biti već u svojim zemljama (ili na odmorima). Zapravo, polovina učesnika će i pre kraja juna ispasti sa takmičenja. Zato je važno znati i sledeće:

4. Kakav je sistem takmičenja na EURO 2024?

Grupe na Evropskom prvenstvu 2024. će biti posebno zanimljive, jer ovoga puta učestvuju čak 24 ekipe na šampionatu, a iz pojedinih grupa će, posle uvodne faze takmičenja (u kojoj svaka reprezentacija igra tri meča) samo jedna selekcija biti eliminisana.

Naime, u šest četvoročlanih grupa će se (od 14. do 26. juna 2024.) odigrati po šest utakmica, po principu svako sa svakim, jednom.

Dalje automatski idu po dve najbolje ekipe (dakle, njih 12 iz šest grupa), ali dalje idu i još četiri od šest trećeplasiranih selekcija, kako bi ukupan broj reprezentacija bio 16 pred nokaut fazu.

Od tada će se igrati „na ispadanje“ – jedan meč, pa ko je bolji, nastavlja svoj san o evropskoj tituli. Pravila, inače, predviđaju da počev od osmine finala u slučaju nerešenog rezultata na red dolaze produžeci (dva puta po 15 minuta), a po potrebi i jedanaesterci. U grupnoj fazi toga, tradicionalno, nema: igra se 90 minuta, pa se za pobedu dobija tri boda, za remi bod, a za poraz – ništa (osim kritika u domaćoj javnosti).

5. Dobro, a ko sve učestvuje na EURO 2024?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UEFA EURO 2024 (@euro2024)

6. Koliko vidim, igra se u tri termina, nije baš „od jutra“…

Dok ne dođe na red odlučujuće, treće kolo prve faze, mečevi se igraju u tri termina, svakodnevno. Prva utakmica je u tri po podne, druga u šest po podne, treća u devet uveče. To je po našem, srednjoevropskom vremenu.

U trećem kolu će svaka grupa imati mečeve u isto vreme, kako bi se smanjila mogućnost nesportskih kalkulacija na nečiju štetu. To treće kolo odvijaće se u terminima od 18 i 21 čas, s tim da će se od 18 početi dve utakmice u jednoj grupi, da bi se ona okončala „istovremeno“ na dva stadiona, a od 21 čas počinju mečevi u drugoj grupi koja je na programu tog dana.

7. U kojim gradovima i na kojim stadionima se održava EURO 2024?

Gradovi-domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu su Berlin (Olimpijski stadion, kapacitet 74.461 gledalac), Minhen (Arena, 70.076), Dortmund (Signal iduna park, 65.849), Štutgart (Arena, 54,906), Gelzenkirhen (Arena, 54,740), Frankfurt (Valdstadion, 54.697), Hamburg (Volkspark, 62.245), Diseldorf (Arena, 51.031), Keln (Keln stadion, 49.827), Lajpcig (Lajpcig stadion 42.959)

8. Ko igra za Srbiju na Evropskom prvenstvu u fudbalu?

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi odlučio je da sledeći igrači pođu na Evropsko prvenstvo i konkurišu za dres „orlova“ na tamošnjim utakmicama:

Golmani: Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović.

Odbrambeni igrači: Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Uroš Spajić, Nemanja Stojić.

Vezni red: Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Srđan Mijailović, Sergej Milinković Savić, Dušan Tadić, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Filip Kostić, Filip Mladenović, Andrija Živković, Mijat Gaćinović.

Napadači: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, Petar Ratkov.

 

(Pančevac/Novosti)

GAJIĆ PREDAO PIKSIJU ZASTAVU Ministar posetio orlove pred put na EP u Nemačkoj

PIKSI SAOPŠTIO SPISAK Evo koje igrače vodi na Evropsko prvenstvo!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.