PRASETINA 2.000, A JAGNJETINA 2.700 DINARA: Čačanski pečenjari u sezoni slava imaju pune ruke posla
Povrtari započeli sezonu sečenja kupusa, Živan Antić ističe da su samo najvredniji i najuporniji dobili dobar rod
Povrtari započeli sezonu sečenja kupusa, Živan Antić ističe da su samo najvredniji i najuporniji dobili dobar rod
Povrtari iz Glogonja započeli su sezonu sečenja kupusa na svojim nijvama. Dugotrajna suša ove godine uticala je i na rod i samo oni koji su svakodnevno zalivali kupus ovog leta sad imaju zadovoljvajuće prinose, ali većina to nije činila i sad nemaju ni šta da seku. Živan Antić ističe da su samo najvredniji i najuporniji dobili dobar rod:
– Očekujem prinos kao i prošle godine,ali svakog dana smo dolazili na njivu tokom leta i zalivali ga. Nije bilo lako, godina je bila veoma zahtevna, ali bar sad imamo šta da ponudimo kupcima, a cena je dobra, kaže Antić.
Na pijacama kupus se prodaje po ceni od 70 do 100 dinara za kilogram, što je sigurno posledica manjeg roda. Sezona sečenja kupusa u Glogonju trajaće do kraja ovog meseca. Saša Milosavljević kaže da mu je propalo 25 hiljada korena:
– Decenijama koristim isti rasad i nikad mi se ovako nešto nije dogodilo. Na glavici se napravilo 4-5 srca, 5 latica gde je trebala biti jedna.Ne znam zašto je tako ove godine, ali imaću veliku štetu, žali se Milosavljević, koji nije jedini u selu sa ovakvim problemom.
Žalili su se povrtari koji su dobili loš kvalitet kupusa i proizvođačima semena koji su izlazili na teren , ali kako kažu za sve je krivo loše vreme i velika suša.
– Rekli su nam da je kupus oboleo od tripsa, ali kao što možete da vidite kupus je zdrav, ali nema dovoljno listova, a koren je veliki, kaže Milosavljević.
U Glogonju se najviše gaji kupus sorte „Bravo”, jer je najbolji za kišeljenje. Živan Antić kaže da je još uvek rano da se stavlja u kace i da treba sačekati hladnije vreme, jer ako se sad to učini mogao bi i da se pokvari, jer su još uvek visoke temperature.
(Pančevac/G.J.)
BONUS VIDEO