GLOGONJ: Šarolik rod kupusa, cena visoka

Povrtari započeli sezonu sečenja kupusa, Živan Antić ističe da su samo najvredniji i najuporniji dobili dobar rod

12:00

01.10.2024

Podeli vest:

Foto: G.J.

Povrtari iz Glogonja započeli su sezonu sečenja kupusa na svojim nijvama. Dugotrajna suša ove godine uticala je i na rod i samo oni koji su svakodnevno zalivali kupus ovog leta sad imaju zadovoljvajuće prinose, ali većina to nije činila i sad nemaju ni šta da seku. Živan Antić ističe da su samo najvredniji i najuporniji dobili dobar rod:

– Očekujem prinos kao i prošle godine,ali svakog dana smo dolazili na njivu tokom leta i zalivali ga. Nije bilo lako, godina je bila veoma zahtevna, ali bar sad imamo šta da ponudimo kupcima, a cena je dobra, kaže Antić.

Na pijacama kupus se prodaje po ceni od 70 do 100 dinara za kilogram, što je sigurno posledica manjeg roda. Sezona sečenja kupusa u Glogonju trajaće do kraja ovog meseca. Saša Milosavljević kaže da mu je propalo 25 hiljada korena:

– Decenijama koristim isti rasad i nikad mi se ovako nešto nije dogodilo. Na glavici se napravilo 4-5 srca, 5 latica gde je trebala biti jedna.Ne znam zašto je tako ove godine, ali imaću veliku štetu, žali se Milosavljević, koji nije jedini u selu sa ovakvim problemom.

Povrtari iz GlogonjaFoto: G.J.

Žalili su se povrtari koji su dobili loš kvalitet kupusa i proizvođačima semena koji su izlazili na teren , ali kako kažu za sve je krivo loše vreme i velika suša.

– Rekli su nam da je kupus oboleo od tripsa, ali kao što možete da vidite kupus je zdrav, ali nema dovoljno listova, a koren je veliki, kaže Milosavljević.

U Glogonju se najviše gaji kupus sorte „Bravo”, jer je najbolji za kišeljenje. Živan Antić kaže da je još uvek rano da se stavlja u kace i da treba sačekati hladnije vreme, jer ako se sad to učini mogao bi i da se pokvari, jer su još uvek visoke temperature.

(Pančevac/G.J.)

ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ! I kiseli kupus samo za dublji džep! Kod nekih proizvođača osušilo se više od 50 posto biljaka!

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.