OTVOREN 10. NOVA FESTIVAL: Strip istinski povezuje Srbiju i Francusku

11:23

03.10.2024

Podeli vest:

Foto: Aleksandar Stojković

Deseto izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, otvoreno je u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Jane Adamović iz Srbije i Tais Gimar iz Francuske.

Ove dve umetnice su izabrane kao rezidentkinje u okviru petog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i saradnju Ambasade Francuske i direktor Francuskog
instituta u Srbiji, na otvaranju Nova Festivala je rekao:

– Strip istinski povezuje Srbiju i Francusku. Sporazum koji je potpisan između Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu, Agencije Komunikart, Narodne Biblioteke u Srbiji, Francuskog instituta i Grada Pančeva, učvrstio
je veze koje postoje između autora francuske i srpske scene, i doprineo vidljivosti srpskih autora kod francuskih izdavača. Mnogi srpski strip autori rade za francuske izdavačke kuće, a one se interesuju za radove srpskih autora. Upravo to je jedan od razloga što smo odlučili da podržimo Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa, koje omogućuju mladim i nešto starijim autorima i autorkama da odu u Francusku, u hram stripa koji se nalazi u gradu Angulemu, dok grad Pančevo zajedno sa svojim partnerima, svake godine ugosti po jednog francuskog strip
autora ili autorku.

U Galeriji Milorada Bate Mihailovića otvorene su i izložbe “Breaking the Silence” sa tablama iz jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem”, i izložba “Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji”.

Na izložbi rezidentkinja Ukrštenih umetničkih rezidencija, prikazan je nagrađeni strip-projekat Jane Adamović „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta” koji, prema rečima ove umetnice, treba da ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. Projekat Tais Gimar prati junakinju Leoni, a kroz njenu priču autorka želi da govori o izgradnji identiteta u adolescenciji, o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan. Pored izloženih radova koji su deo rezidencijalnih projekata, publika će moći da pogleda i druge odabrane radove ove dve umetnice.

Izložbu strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i Francuski institut u Srbiji.

U izradi jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem” inspirisanog pričama interseks osoba, učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda. Na izložbi će biti prikazane odabrane table iz sva četiri stripa.

Izložba je otvorena do 13. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 14 do 20 časova radnim danima, kao i u subotu 5. oktobra tokom trajanja mini-sajma.

(Pančevac)

10. NOVA FESTIVAL U PANČEVU: Izložba strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.