UMESTO JAGODA ZASADIO SAM REN: Od ljutog korena imam zaradu cele godine

17:00

05.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Od ljutog korena rena domaćinstvo Vlade Boškovića iz pocerskog sela Mala Vranjska ima slatku zaradu cele godine. Snalazeći se, kao brojni proizvođači, kada od svog rada ne mogu da zarade i pristojno žive, pre tri godine je zbog niske cene „digao ruke“ od proizvodnje jagoda i na njivi zasadio ren.

– Sadnice sam kupio prve godine, a svake naredne imao sam dovoljno da proširujem površinu i sada ren proizvodim na 30, a do kraja meseca ću da zasadim još najmanje 15 ari. Ima rada i oko rena, ali s obzirom da ima skromne zahteve, otporan je na mraz i dobro podnosi sušu rizik je manji nego, na primer sa jagodama ili kupusom na kojem sam ovog proleća izgubio oko 10.000 EUR – kaže Bošković.

U proizvodnji rena, dodao je, nema tajni. Pošto razvija dubok korenov sistem pre sadnje koju obavlja u jesen obavezna je priprema zemljišta dubokim oranjem i tanjiranjem.

Tokom vegetacije njiva mora da se plevi iako ren raste „kao korov“, prihranjuje mineralnim đubrivima i obezbedi dovoljno vlage koja je neophodna da bi se proizveo prav, dugačak, glatak i sočan koren sa prijatnom ljutinom.

Bošković njivu navodnjava sistemom „kap po kap“, zahvaljujući čemu je uprkos sušnom letu dobio zadovoljavajući prinos, a brojni kupci su zadovoljni i kvalitetom.
– Ren se traži 365 dana u godini, najčešće kao koren, a prodajemo dosta pripremljenog rena u teglama. Spremamo ga na starinski način tako što se koren ručno sitno samelje i u teglu pakuje bez drugih dodataka osim sirćeta, soli i vode – objasnio je Bošković.

Ren je nezamenjiv prilog kuvanom mesu i pečenju, pa Boškovići najveće količine prodaju u sezoni svadbenih veselja i krsnih slava. Kilogram korena za 500 ili tegla pripremljenog rena 600 dinara – po volji i želji kupca.

(Telegraf)
POMOZIMO SUGRAĐANKI Pančevka izgubila telefon, u njemu su slike njenog pokojnog tate

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.