U BOJAMA RUJA: Čardak mesto susreta planinara i ljubitelja prirode

13:34

09.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

U Deliblatskoj peščari, na Čardaku, svake godine u ovo vreme Planinarsko Društvo „Jelenak“ Pančevo organizuje sportsko-ekološku manifestaciju „U bojama ruja“. Čardak je i ove godine bio mesto susreta planinara i ljubitelja prirode.

Priliku da uživaju u bojama rane jeseni, pešačeći planinarskim stazama našeg prirodnog rezervata, iskoristili su đaci od 1. do 4. razreda sa svojim učiteljicama iz OŠ Zmaj Jova Jovanović iz Pančeva.

Na samim stazama, kao i u Školsko-rekreativnom centru „Čardak“, za učesnike su bile organizovane zanimljive igrice

Inače, volonteri Jelenka su sredili i markirali sve staze i one se sređuju zadnjih 20 godina. Ukupna dužina pešačkih staza je 57 kilometara.

„Ova naša manifestacije je idealna prilika da se deca upoznaju sa lepotama peščare, sa boravkom u prirodi, sa kretanjem markiranim stazama kao i generalno sa planinarstvom. Imamo prijavljenih 1.200 školske dece iz Pančeva, Zrenjanina, Požarevca. Dolaze roditelji kao i planinari iz drugih planinarskih klubova dolaze ljudi i samostalno u sopstvenoj organizaciji“, navode organizatori.

Manifestacija objedinjava više oblasti, od ekologije do sporta a organizuje se sa ciljem da se podigne svest kod građana i dece da bi trebalo da dolaze u prirodu. „Bojama ruja“ najviše se raduju deca .

– Lepe su staze, dobro su markirane i svako može da se snađe. Krenula sam pre dve godine da se bavim planinarenjem. Bila sam na Durmitoru, Prokletijama, Triglavu, Rtnju.

– Lepo mi je da šetam. Može da se umori ali mi je baš lepo.Sa sobom imam vodu i sendvič.

Za šetnju po Peščari pripremljeno je oko 50 kilometara dobro markiranih staza koje su aktivisti „Jelenka“ sređivali poslednjih nedelja kako bi sve bilo spremno za učesnike ove manifestacije.

(Pančevac/RTV Pančevo)

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.