SRPSKA LISTA NAJAVILA PROTESTE U INSTITUCIJAMA Rakić: Narodu je dosta terora koji vrši Priština

13:05

22.11.2022

Podeli vest:

Radio KiM

Narodu je dosta terora koji vrši Priština. Narod to više neće da trpi. Imaćemo proteste u školama, bolnicama, domovima zdravlja, rudnicima, institucijama. Svakoga dana narod nas pita zašto mi da plaćamo Kurtijev harač, Kurtijev zulum”, kazao je na konferenciji za medije u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Goran Rakić je kazao da su jutros imali sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je rekao da su sastanku prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, predsednica Vlade Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Kada smo videli zabrinutost predsednika i njegovu posvećenost da reši ovu krizu koju je izazvala Priština, verujete da nam ništa nije teško”, kazao je Rakić, prenosi Radio KiM.

On je naveo da su od predsednika Vučića čuli da u Briselu nije postignut nikakav sporazum.

“Za to je izričito odgovorna Priština i to ste mogli da čujete i od međunarodnih predstavnika. Pre svega od Borela, a ja verujem da će i drugi predstavnici međunarodne zajednice to isto da kažu. Mislim da je svima jasno ko je kriv za ovu situaciju. Mi samo želimo mir, mir, mir i molimo da ne dižu tenzije i ne upotrebljavaju silu nad našim narodom”, naveo je Rakić.

On je kazao da je očigledno da nikome ne odgovara da se priča o Zajendici srpskih opština (ZSO).

“Zajednica srpskih opština je plod međunarodnog sporazuma, to je međunarodni dogovor i mi Srbi sa Kosova tražimo da se potpisani sporazumi sprovedu kako je to u Briselu dogovoreno. Želimo da živimo mirno, svoji na svome. Ne samo mi, to žele i naša braća od Metohije do Štrpca i Pomoravlja, svi žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima”, rekao je Rakić.

Predsednik Srpske liste je kazao da su tri kapi koje su “prelile čašu”.

“Smena Nenada Đurića, jednostrana protivpravna odluka da se ponište registarske tablice i treće formiranja ZSO na koje čekamo već punih 10 godina”.

Rakić je naveo i presudu Ivanu Todosijeviću, slučaj Dragice Gašić iz Đakovice i nedavni napad na kuću Zorana Trajkovića u Kišnici, četiri nove izgrađene baze specijalne policije na severu Kosova, zabranu izbora i referenduma, pucanje na Srećka Sofronijevića.

“Poruka je svima nama niste dobrodošli. Ne želimo vas ovde, a poruka i povratnicima koji žele da se vrate da nisu dobrodošli na svojim ognjištima i da vide šta ih čeka ukoliko sam pomisle da se dođu na svoje imanje i u svoju kuću. Mi nemamo kud i mi smo svoji na svome. Nadam se da nećemo morati da se branimo od Kurtijevog nasilja. Narodu je dosta terora koji vrši Priština. Narod to više neće da trpi. Imaćemo proteste u školama, bolnicama, domovima zdravlja, rudnicima, apsolutno u svim institucijama. Jer nam je svega, da tako kažem, preko glave. Svakoga dana narod nas pita zašto mi da plaćamo Kurtijev harač, zašto mi da plaćamo Kurtijev zulum. Narod kaže mi nismo ni Turcima plaćali, a nećemo da plaćamo ni Kurtiju”, zaključio je Rakić.

Sutra u 15 časova miting žena u Kosovskoj Mitrovici

Članica Srpske liste Gordana Savić obratila se medijima kao, kako je rekla zabrinuta majka, ćerka i sestra.

“Moram da vam kažem da smo jako zabrinuti i da ne možemo više da trpimo ovaj teror koji Kurti vrši nad nama i nad našom decom. Kada jedna žena kaže da je dosta onda verujete da je sve prevršilo svaku meru i da zaista više nemao snage da trpimo ovaj teror”, navela je Savićeva.

Ona je kazala da ne žele da žive u getu.

“Ne želimo da decu odgajamo u ovakvim uslovima, želimo da se naša deca školuju u dostojanstvenim uslovima, da se školuju u miru kao sva ostala deca na svetu. Zato ćemo mi žene u sredu da se u Kosovskoj Mitrovici okupimo i iskažemo naše nezaodovoljstvo i veliku brigu, najpre zbog naše dece koja su rođena na ovoj svetoj zemlji koja imaju pravo da nastave da žive na ovoj svetoj zemlji”.

Ponovila je da neće trpeti “Kurtijev zulum”.

“Zašto da našu decu na putu do škole presreću sprecijalci sa puškama, samo zato što je naša zemlja jedna jedina zemlja Srbija. Molim sve žene, majke, komšinice da se u sredu u 15 sati okupimo na velikom minting u Kosovskoj Mitrovici i da iskažemo našu brigu da svet vidi da naša deca zasluzuju da žive dostojanstveno u miru”, zaključila je Savićeva.

Predstavnici Srpske liste nisu želeli da odgovaraju na pitanja medija.

Radio KiM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.