Slikarstvo Kovačice upisano na Uneskovu listu svetske baštine
Žito sa šlagom, nekada omiljena poslastica iz izloga svih renomiranih poslastičarnica, danas se sve ređe viđa u vitrinama.
Žito sa šlagom, nekada omiljena poslastica iz izloga svih renomiranih poslastičarnica, danas se sve ređe viđa u vitrinama.
Osnova ove tradicionalne poslastice je pšenica belija, a dodaju joj se šećer, mleveni orasi i začini poput cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića. Završni pečat ovoj poslastici daje čvrsto umućeni šlag ili slatka mlečna pavlaka koji dodatno obogaćuju ukus ovog tradicionalnog deserta.
Mi vam donosimo proveren recept za žito sa šlagom kojem nećete odoleti.
Sastojci:
250 g pšenice belije (pšenice za kuvanje)
4-5 karanfilića
170 g mlevenih oraha
150 g šećera u prahu
Kašičica muskatnog oraščića
Kašičica cimeta
Za dekoraciju:
Umućen šlag ili slatka mlečna pavlaka
Rendana čokolada (opciono)
Pšenicu potopiti u hladnu vodu na 10 sati. Nakon toga pšenicu procediti, isprati pod mlazom hladne vode pa prebaciti u šerpu i preliti vodom da temeljno pokrije zrna. Dodati karanfiliće pa kuvati pšenicu dok zrna ne omekšaju (1-2 sata).
Skuvanu pšenicu ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala. Nakon toga je ocediti pa dva puta samleti u mašini za meso.
U mlevenu pšenicu dodati: orahe, šećer u prahu, muskatni oraščić i cimet. Dobro izmešati da se svi sastojci povežu. Nakon toga pokriti žito prozirnom folijom i ostaviti u frižideru da se ohladi.
Nakon hlađenja servirati žito uz dodatak umućenog šlaga. Po želji posuti rendanu čokoladu po šlagu.
(Pančevac)