PANČEVAČKO KULTURNO LETO: Nastup „Gorskih vila“ publiku ostavio bez daha FOTO

14:08

11.07.2023

Podeli vest:

promotiongrupa

Sinoć je na platou ispred Narodnog muzeja Pančevo nastupio muzički sastav „Gorske vile“ koji je dirljivom tradicionalnom muzikom pobrao simpatije publike i napravio veče za pamćenje.

promotiongrupa

Grupu je 2017. godine osnovala Andrea Elena Basten, operska umetnica i etnomuzikološkinja, u saradnji sa Jovanom Velimirović, vokalnom solistkinjom i gitaristkinjom. Fokus ove grupe je očuvanje i izvođenje srpske tradicionalne muzike, koji takođe obuhvata i bogat repertoar muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka, zahvaljujući Andreinom usavršavanju u Istanbulu.

promotiongrupa

„Gorske vile“ su nastupale na prestižnim festivalima širom regiona, u saradnji sa priznatim umetnicima i muzičarima, donoseći svoju jedinstvenu interpretaciju balkanske muzike. Njihov zvuk obuhvata dva ključna uticaja – vizantijsku i osmanskun muziku.

promotiongrupa

Vizantijska muzika ima duboke korene u srednjovekovnom svetom pojanju hrišćanskih crkava, dok se osmanska muzika razvila u Istanbulu i drugim gradovima Osmanskog carstva, kombinujući vokalne izvedbe sa malim instrumentalnim ansamblom.

 

(Pančevac)

 

PANČEVAČKO KULTURNO LETO: Fank i soul veče u sredu ispred Narodnog muzeja

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.