JAKA PORUKA PATRIJARHA: Srpski NAROD ima pravo da se SABIRA i potvrđuje svoj duhovni identitet

14:29

08.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Patrijarh Porfirije poručio je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, da svaki narod, kao i srpski, ima pravo da se sabira i održava svoje sabore i potvrđujemo svoj duhovni identitet.

– Ovo jeste Sabor našeg srpskog naroda, pošto svaki narod ima svoj pečat i svoju posebnost, to jest ima svoj identitet, što je duhovna kategorija. U zavisnosti od toga koji je duhovni identitet, što će reći kakav je i koji je koren – zavisiće sve ostalo. I u tome je naš narod jedan i jedinstven i prostorno i dijahrono – rekao je patrijarh.

– Veoma je važno da budemo ono što jesmo, jer može biti da možemo obezbediti sve spoljašnje, ali ako nas nema, onda je to prazna orahova ljuska. I u tom smislu, kao i svaki drugi narod imamo pravo da se sabiramo i saborujemo, manifestujemo, potvrđujemo i svedočimo ko smo i šta smo – svoj identitet, nego imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude – rekao je Vučić.

Poručio je da se zato sabiramo ne protiv bilo koga, već za to da budemo ono što jesmo.

– Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga umnožili u slavu Njegovu, da bismo bez straha i bez kompleksa, znajući ko smo i šta smo, stupali u kreativan, plodotvoran dijalog sa svima koji su oko nas i koji su sa nama, kako bismo onda bili sposobni da umnoživši ono što je naše, obogaćujemo i naravno uvek otvoreni, kad god je to moguće, da obogaćujemo sebe – naveo je patrijarh.

Naveo je da se zajedno, sabiramo se da bismo podržavajući jedni druge, bili bolji sebi, bolji među sobom, ali i bolji prema drugima koji su pozvani da budu naši bližnji, a za koje smo mi pozvani da ih vidimo kao bližnje.

– Sabiramo se na molitvi, Sabor počinjemo molitvom da bismo bili jedno u vrlini, u dobru, u spremnosti da razumemo jedni druge, među sobom, da možemo da prihvatimo jedni druge i onda kada imamo različite stavove po određenim pitanjima i temama. Sabiramo se da bismo razumeli da smo neophodni, da smo potrebni jednim drugima. Zato se i ja molim Bogu da i ovaj naš sabor i saborovanje, kao i svaki sabor koji  ima za cilj dobro, uvek bude Bogom blagosloven – poručio je Porfirije.

(Pančevac/K1info)

JEDNOGLASNO USVOJENA DEKLARACIJA o zajedničkoj budućnosti SRPSKOG NARODA! Usvojena je i odluka o memorijalnom centru

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA DELEGACIJOM REPUBLIKE SRPSKE: Naš ključni interes je MIR

Prvi Svesrpski sabor: Sabiramo se za dobro, a ne protiv bilo koga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.