RATNI ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ: Podignuta optužnica i protiv Kerima Lučarevića zvanog Doktor

10:04

29.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Državno tužilaštvo podiglo je novu optužnicu za Dobrovoljačku ulicu, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Sarajevu, kojom tereti bivšeg komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH Kerima Lučarevića.

Njega se optužnicom tereti da je počinio krivična dela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja”.

Lučarević se tereti da je za vreme međunarodnog oružanog sukoba, između delova bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane Republike BiH (TO RBiH) na području Sarajeva,  od 3. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema optužnici, 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN), u svojstvu komandanta Vojne policije, Lučarević nije preduzeo nužne i razumne mere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spreči fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih dela.

Optužnicom je obuhvaćen i događaj od 3. maja 1992. godine koji se odnosi na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO-a RBiH u zgradi Predsedništva RBiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva je potvrđeno da se optužnica odnosi na događaj iz Dobrovoljačke ulice, ali da još ne raspolažu informacijama da li će doći do spajanja s predmetom Ganić i ostali.

Čitanjem optužnice, u oktobru ove godine počelo je suđenje u predmetu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Hamida Bahte, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, koji su, u svojstvu civilnih, vojnih i policijskih zvaničnika, optuženi za ratne zločine protiv civila, zarobljenika, ranjenika i bolesnika, te protivpravno ubijanje neprijatelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.