DANAS SU VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE Ovo su običaji!

Treba zapaliti sveću i deliti darove za duše umrlih, ali i činiti dobra dela

08:15

09.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/Youtube

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta.

Običaj je danas izaći na groblja i zapaliti tamjan i sveću pokojnicima. Takođe se dele darovi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Tamo gde nije moguće izaći na groblje, sveće za pomen pokojnika pale se u crkvi ili kod kuće.

Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.

Na groblje se obavezno iznosi žito, vino i sveća. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crno vino označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simvol svetlosti Hristove.

U ishrani, meso se koristi još danas i sutra, a od ponedeljka počinje Siropusna nedelja, kada upotreba mesa nije dozvoljena, već samo beli mrs. Časni post ove godine počinje 18. marta.

Najveće, i po mnogima najvažnije zadušnice su baš današnje, sedmicu uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi datuma Vaskrsa, a uvek se obeležavaju u subotu, pred Mesne poklade.

U pojedinim krajevima zovu ih još i Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove.

(Pančevac/RTS)

DANAS SE OBELEŽAVA OBRETENJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA: Verovanje kaže – u ponoć se nebo tri puta otvara

SLAVIMO SVETOG POLIKARPA Danas izgovorite OVU molitvu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.