ZVEZDA MINIMALNIM REZULTATOM SAVLADALA PARTIZAN! Gol Aleksa Viga rešio derbi i trku za titulu, crveno-beli mogu da hlade šampanjac!

18:57

03.03.2023

Podeli vest:

printscreen/tw: @FKPartizanBG

Po 169. put u istoriji „koplja“ su u prvenstvenom okršaju ukrstili srpski velikani, Crvena zvezda i Partizan. Nakon 90 minuta ogromne borbe Zvezda je rezultatom 1:0, golom Viga iz 5. minuta savladala parni valjak.

Spektakl i praznik fudbala u istorijskoj sezoni u kojoj naša zemlja prvi put šalje pet predstavnika na evropsku scenu, od čega dva potencijalno u Ligu šampiona.

Za navijače tima iz Ljutice Bogdana, kao i one neutalne, uvertira nije mogla proteći bolje, s obzirom da se mreža zatresla već u 5. minutu, a Aleks Vigo je postigao prvenac u crveno-belom dresu i to na velikoj sceni!

Pokušao je da centrira defanzivac Zvezde, ali je lopta imala čudan efe, zakačila je čak i kapitena Partizana Slobodana Uroševića i prevarila je nemoćnog golmana Popovića.

Potom se desila jedna nesvakidašnja scena ispred južne tribine stadiona Rajko Mitić na kojoj su tradicionalno smešteni navijači Partizana.

Nakon postignutog gola Argentinac se radovao ispred popularnih grobara, a Rodić je potom pokazao šta je fer-plej rivalstvo i izvinio se pristalicama crno-belih za ponašanje svog saigrača.

Negde od prve trećine prvog poluvremena utakmice krenulo je konstantno seckanje i prekidnje derbija, razlog bespoštena borba i želja da se pogine za svaku loptu.

Belić i Katai su prvo u 16. minutu imali žestok sudar glavama, Katai je sa gazom u ustima nastavio meč, a hrabro-srce parnog valjka, Kristijan Belić sa čalmom na glavi.

Od tog trenutka potpuno se rasplamsla borba koju su karakterisali strašnih 30 minuta verbalnih svađa, pogibeljnih startova i ogromnog emotivnog naboja, kao i jedna šansa iz kategorije velikih.

Aleksandar Katai je tada raspalio volej udarac sa svega 7,8 metara nakon savršenog centaršuta Bukarija, ali fenomenalna reakcija Popovića spasila je parni valjak.

Bilo je to sve u prvom poluvremenu, u kom je slučajan gol Aleksa Viga pravio jedinu razliku na semaforu, uprkos tome što je Zvezda pokazala više od večitog rivala.

Crno-beli bez prave šanse za gol i bez vizije kako do njega doći. Prvih 45 minuta večitog derbija apsolutno su opravdali očekivanja, možda nije viđen prefinjen fudbal ili pregršt driblinga i atraktivnih poteza, ali je bilo onoga što svaki navijač pre svega želi da vidi u ovim mečevima, enormnu strast.

Viđeno je sve, krv, prekid, gol, agresija, izvinjenja navijačima uz uvek prisutni pirotehnički šou „delija“ i „grobara“.

Nastavak je doneo ako ne više, onda barem jednako strasti koliko i prvih 45 minuta, samo je ovoga puta Partizan bio taj koji je dominirao na terenu.

Parni valjak je bio bolji, konkretniji, opasniji, agilniji, propustio sijaset ogromnih šansi, stopostotnih, preko Meniga, Rikarda i Uroševića. Ipak, Milan Borjan je nestvarnim refleksima spašavao crveno-bele.

Imao je parni valjak nadmoć u svim parametrima, držao posed, zaslužio izjednačenje, ali će se ponovo pamtiti najviše ružne scene koje su poslate u svet.

Prvo je u 52. minutu glavni arbitar Živković prekinuo utakmicu, vidljivost je bila potpuno smanjena, ogroman oblak dima nakon zastrašujuće bakljade grobara lebdeo je nad Marakanom i odložio meč na blizu 10 minuta.

A onda, kakve scene, tuča na terenu. Svi akteri velikog derbija su bili u gužvi, videlo se da ima udaraca, brojni igrači su pali na zemlju. Usledila je VAR provera, Aleksandar Živković je imati pune ruke posla da raščivija šta se desilo. A sudija iz Niša odlučio je da nakon pregledanog snimka isključi najboljeg strelca Partizana – Rikarda.

DRUGO POLUVREME

90. minut – Živković pokazuje još 11. minuta nadoknade.

89. minut – Kakve scene! Tuča na terenu! Svi akteri velikog derbija su u gužvi, vidi se da ima udaraca, brojni igrači su pali na zemlju. Sledi sigurno VAR provera, Aleksandar Živković će imati pune ruke posla da raščivija šta se ovde desilo. 

Crveni karton za Rikarda Gomeša! Partizan sa igračem manje na terenu.

88 minut – Crvena zvezda je saopštila da utakmici prisustvuje 35.078 gledalaca

87. minut – Verovali ili ne, novi prekid, novo krvarenje, sada je Nemanja Milunović van terena zbog posekotine i ne može da nastavi meč, mladi Mijatović će ga zameniti.

82. minut – Kakva šansa za Partizan! Raspalio je Rikardo iz 16 metara ali nestvaran refleks Milana Borjana spašava crveno-bele.

75. minut – Pridigao se Kristijan Belić, ali Duljaj rešava da ga bez obzira na sve zameni, Traore ulazi na teren.

72. minut – Au, šta se sada desilo! Nastavak fudbalskog rata, Pešić i Belić su se žestoko sudarili. Hrabro-srce Partizana je ostalo bez svesti na trenutak, lekarska ekipa na terenu, Živković prekida meč, stadion je zanemeo.

71. minut – Velika šansa Menig! Mogao je Partizan lako do gola sada, izašao je sam ispred golmana krilni napadač crno-belih, ali je sa nekih 15 metara šutirao jako loše, lopta je prošla pored gola.

68. minut – Dva žuta kartona za igrače Partizana. Pešić je oboren u visini šesnaesterca Partizana. Marković je dobio žuti karton zbog starta, a Urošević zbog prigovora. Fudbaleri Partizana su ukazivali da je Pešić laktom udario Markovića.

66. minut – Sjajan šut Uroševića i još bolja odbrana Borjana. Probudio se Partizan u napadu, Urošević je šutirao iskosa sa leve strane, lopta je išla pod prečku, ali je Borjan intervenisao i izbacio u korner.

64. minut – Izmena u Zvezdi. Kangva menja krilnog napadača Mitrovića.

64. minut – Kolorado šutira, Borjan brani. Partizan se polako budi napadački. Kolorado je šutirao sa 20-tak metara, ali golman crveno-belih briljantno interveniše.

60. minut – Menig bez udarca na gol. Napadač Partizana je stigao na ivicu šesnaesterca, međutim nije uputio šut.

60. minut – Žuti karton za Belića, kapiten Partizana je opomenut zbog starta sa leđa.

57. minut – Meč je ponovo nastavljen!

52. minut – Glavni arbitar Živković je prekinuo utakmicu, vidljivost je potpuno smanjena, ogroman oblak dima nakon zastrašujuće bakljade grobara lebdi nad Marakanom. 

46. minut – Drugo poluvreme je počelo! Crvena zvezda izvodi loptu sa centra.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45 + 4 minut – Kraj prvog poluvremena! Slučajan gol Aleksa Viga pravi jedinu razliku za sada u derbiju uprkos tome što je Zvezda pokazala više od večitog rivala. Crno-beli bez prave šanse za gol. Prvih 45 minuta večitog derbija apsolutno su opravdali očekivanja, možda nije viđen prefinjen fudbal ili pregršt driblinga i atraktivnih poteza, ali je bilo onoga što svaki navijač pre svega želi da vidi u ovim mečevima – ENORMNU STRAST!

45. minut – Meč je konačno nastavaljen, obojica igrača biće spremna da nastave susret. Živković nekim čudom pokazuje da će biti samo 4 minuta nadoknade, uprkos tome što je zasigurno bilo elemenata i za veću nadoknadu vremena posle svega što se desilo u prvih 45 minuta žustrog večitog derbija.

41. minut – Novi prekid! Ponovo strahovit sudar glavama, ovoga puta su stradali Rikardo i Vigo, obojica leže na travi, zaista se ne pamti večiti derbi sa ovoliko duela, agresije i strasti. Živković opet prekida susret.

35. minut – Bukari je napravio prekršaj u visini kaznenog prostora. On je srušio Dijabatea i stvorio Partizanu priliku za gol. Međutim, ništa od toga, centaršut je otišao daleko od gola Zvezde.

33. minut – Sjajna koreografija delija na severnoj tribini stadiona Rajko Mitić.

32. minut – Velika šansa! Aleksandar Katai je raspalio volej udarac sa svega 7,8 metara nakon savršenog centaršuta Bukarija, ali fenomenalna reakcija Popovića spašava parni valjak.

28. minut – Koliko samo emotivnog naboja i strasi, nova velika verbalna svađa aktera 169. večitog derbija, pogledajte kako je sve to izgledalo.

23. minut – Bukari je proigrao Kataija, ovaj se našao sam ispred šesnaesterca Partizana, odlučio da raspali po loptu, ali je ona otišla visoko preko gola.

21. minut – Au, sve pršti na terenu! Sada je Rodić dobio žuti karton nakon što je pokosio Dijabatea koji se jedva pridigao. Strašnih 20 minuta, krv, prekid, gol, agresija, izvinjenja navijačima uz uvek prisutni pirotehnički šou „delija“ i „grobara“.

19. minutDerbi je nastavljen! Belić će sa čalmom na glavi nastaviti današnji duel.

16. minut – Prekid derbija, Belić i Katai su imali žestok sudar glavama, Katai sa gazom u ustima, Belić i dalje na zemlji.

VIGO SE IZVINJAVAO GROBARIMA: Zanimljiva scena desila se ispred južne tribine stadiona Rajko Mitić na kojoj su tradicionalno smešteni navijači Partizana. Nakon postignutog gola Vigo se radovao ispred popularnih grobara, a Rodić je potom pokazao šta je fer-plej rivalstvo i izvinio se pristalicama crno-belih za ponašanje svog saigrača.

10. minut – Katai je orpobao šut sa ivice šesnaesterca, ali lopta nakon njegovog pokušaja odlazi van okvira gola.

8. minut – Rikardo se našao u prilici za šut sa oko desetak metara, ali odličan niski blok Milojevićeve čete.

5. minut – Gol, Zvezda vodi! Aleks Vigo trese mrežu! Pokušao je da centrira defanzivac crveno-belih, ali je lopta imala čudan efe, zakačila je čak i kapitena Partizana Slobodana Uroševića i prevarila je golmana Popovića.

1. minut – Meč je počeo. „Vežite se polećemo“! Spektakl i praznik fudbala u istorijskoj sezoni u kojoj naša zemlja prvi put šalje pet predstavnika na evropsku scenu, od čega dva potencijalno u Ligu šampiona. Lopptu su prvi sa centra izveli fudbaleri Partizana.

Po 169. put u istoriji „koplja“ će ukrstiti srpski velikani, Crvena zvezda i Partizan. Direktan prenos večitog derbija koji se igra na stadionu „Rajko Mitić“ možete pratiti uživo uz portal „Pančevac„.

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Vigo, Eraković, Dragović, Rodić – Kanga, Mijailović, Bukari, Katai, Mitrović – Pešić.

PARTIZAN: Popović – Filipović, Vujačić, Marković, Urošević – Belić, Kolorado – Dijabate, Natho, Menig – Rikardo.

UOČI MEČA

Ovo će biti 169. ligaški večiti derbi u istoriji. Crvena zvezda je u prednosti sa 66 pobeda naspram Partizanovih 47, a viđeno je i 55 remija.

Ove sezone večiti rivali su ukrstili koplja u devetom kolu, “crveno-beli“ su poveli preko Bukarija koji je sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora matirao Popovića, ali to nije bilo dosta za trijumf jer je početkom drugog dela igre Natho poravnao sa bele tačke nakon što je Katai nespretno srušio Marka Živkovića u šesnaestercu.

Domaćin je drugi deo sezone otvorio podelom bodova sa Vojvodinom, ali nakon toga se vratio u prepoznatljivu formu. Četa Miloša Milojevića je vezala tri pobede, redom su padali Čukarički, Voždovac i Javor.

Zvezda je na tim utakmicama imala impresivnu gol-razliku 12-0. “Crveno-beli“ imaju plus 13 u odnosu na večitog rivala i veoma sigurno koračaju ka šestoj uzastopnoj tituli kojom bi izjednačila rekord Partizana po broju vezanih titula prvaka Srbije. (2007/2008-2012/2013)

Čini se da derbi nije mogao da dođe u gorem momentu po “parni valjak“, ali u duelu ovih timova forma često ne znači mnogo.

Pakleni debi na klupi “crno-belih“ imaće Igor Duljaj koji je preko nedelje preuzeo kormilo od Gordana Petrića. Partizan je nakon ispadanja u Ligi konfrencija od Šerifa zabeležio novi neuspeh kada je u ponedeljak remizirao sa Radničkim 1923 rezultatom 1:1.

Duljaj koji je kao igrač igrao u mnogo „večitih derbija“ ima nezahvalan zadatak da konsoliduje raštimovanu ekipu pred najteže gostovanje u domaćem prvenstvu.

Fudbaleri često umeju dobro da reaguju na promenu trenera i u taboru današnjeg gosta se nadaju da će to biti slučaj. Partizan je poslednji put na stadionu “Rajko Mitić“ slavio pre četiri godine kada je pogotkom Bojana Ostojića osvojio Kup Srbije.

Potencijalni debitant na derbiju može biti mladi štoper “parnog valjka“ Mihajlo Ilić, devetnaestogodišnjak bi mogao da dobije priliku umesto Markovića i Saničanina koji pružaju veoma loše partije u drugom delu sezone.
Sa druge strane, priliku od prvog minuta trebalo bi da dobije Aleks Vigo kojem će ovo biti takođe prvi večiti derbi.

Golovi na mečevima ovih rivala nisu baš česta pojava a poslednji put četiri ili više golova na derbiju palo je pre skoro šest godina.

Bilo je to 18. aprila 2017. godine kada je Partizan na stadionu najvećeg rivala uspeo da sruši domaćina sa 3:1, pa kasnije osvoji titulu.

Bila je to ujedno i poslednja kruna crno-belih koji poste pet sezona. A ako uzmemo u obzir da Zvezda trenutno ima 13 bodova prednosti u odnosu na “parni valjak”, taj post će još potrajati.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.