NAUČNI ČETVRTAK DOMA OMLADINE, 9. MART: Pančevci Mihajlo Džamtovski i Aleksandar Jevtović govoriće o antičkim kultovima na tlu Sirmijuma

14:35

07.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/Picnob naucnicetvrtak

Za ovonedeljni Naučni četvrtak, 9. mart, organizatori su se potrudili da dovedu još zanimljivih gostiju.

Pančevci Mihajlo Džamtovski i Aleksandar Jevtović govoriće o arheologiji i istoriji Sirmijuma, odnosno na temu „Antički kultovi na tlu Sirmijuma”.

Ponesite istraživački duh i spremite se da otputujte u daleku prošlost, poručuju organizatori.

Predavanje u Malom klubu Doma omladine Pančevo počinje u 20 sati i 15 minuta. 

Promo

Mihajlo Džamtovski rođen je u Pančevu 1996. godine. Osnovne studije arheologije završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno završava master studije u Ljubljani iz oblasti antičke privrede Sirmijuma. Objavio rad u Velikoj Britaniji na teme poznantičke ikonografije. Interesovanja su antička arheologija, kult i ikonografija rimskoga doba i rano hrišćanstvo.

Aleksandar Jevtović rođen je 2007. godine u Pančevu. Učenik je prve godine društveno-jezičkog smera u Gimnaziji „Uroš Predić”. Prethodno je bio đak Osnovne škole „Đura Jakšić”. U šestom razredu osvojio prvo mesto na Opštinskom takmičenju iz istorije u organizaciji Društva istoričara „Stojan Novaković”, a u osmom razredu na ovo takmičenju bio je treći, kao i na Okružnom. U sedmom razredu osvojio je prvo mesto na Školskom takmičenju iz hemije i pohvalnicu na takmičenju iz hemije u organizaciji „Srpskog hemijskog društva”. Bio je i finalista u takmičenju „Stihovanje 2018.” u organizaciji udruženja „Las Hentes”. Takođe, Aleksandar je i pobednik kviza o verskoj nastavi u organizaciji Osnovne škole „Đura Jakšić”. Od 2021. godine Aleksandar je redovni član grupe za istoriju u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin” u Pančevu. Osvojio je prvo mesto na Opštinskom takmičenju u istraživačkim radovima kao i na regionalnom i republičkom takmičenju sa svojim naučno-istraživačkim radom na temu „Velika ekonomska kriza i Pančevo”. Trenutno piše rad na temu „Upravljanje javnim finansijama u Pančevu u periodu od 1918. do 1929. godine”. Aleksandar je i autor tekstova za časopis „Vajfert”.

Promo Dom omladine Pančevo

Inače, prošlog četvrtka, 2. marta, održan je drugi Veliki naučni kviz.

Svi koji su tog dana bili tamo slažu se da je ovo bilo predivno veče i odličan kviz i sjajni takmičari.

Kako organizatori navode: „Razlika u bodovima je bila smešna”, osvojena su dva prva, jedno drugo i čak pet trećih mesta. Posebno su pohvalili najmlađe takmičare Dunju i Aleksandru, koje su tek prva godina Gimnazije.

Veliko bravo za sve kvizaše, a posebno bravo za našeg Aleksandra Stanića koji je sjajno vodio kviz. Vidimo se u aprilu, poručuju organizatori Naučnog četvrtka.

(Pančevac/Instagram/Miroslava Cvejin-Galešev)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.