DRAGAN DŽAJIĆ JEDNOGLASNO IZABRAN ZA PRVOG ČOVEKA SRPSKOG FUDBALA! Džajić: Prioritet je plasman na EP VIDEO

11:18

14.03.2023

Podeli vest:

printscreen/FSS

Dugo očekivana izborna Skupština Fudbalskog saveza Srbije (FSS) počela je rad  danas u Staroj Pazovi, ali posle povlačenje Nemanje Vidića iz trke za predsednika, izvesno sa značajno manje bure nego što se najavljivalo. Jedini kandidat za predsednika ostao je Dragan Džajić, koji je i pre Skupštine imao ogromnu podršku, pa je izvesno da će legenda Crvene zvezde preuzeti funkciju prvog čoveka FSS.

15.50 – Kraj skupštine!

15.40 – Obraćanje Džajića: EP je prioritet! Da se ukine klubaštvo

Pošto je izabran za novog predsednika FSS, Dragan Džajić se obratio prisutnima na Skupštini.

– Ima dobrih stvari, verujem da ima i onih koje možemo da uradimo. Reprezentacija je ogledalo Saveza, učinićemo sve da postane redovan učesnik takmičenja. Prioriret je plasman na EP, učinićemo sve da se tamo nađemo. Želimo, ipak, iskorak srpskog fudbala u celini, izabrao sam tim ljudi, spremnih da donesu boljitak. Grade se novi stadioni, u Zaječaru, Loznici, sa nestrpljenjem očekujemo igradnju Nacionalnog stadiona. Tražićemo način da klubovima pomognemo u izgradnji terena i dobrih uslova – poručio je Džajić, u prvom obraćanju javnosti.

Zatim se Džajić osvrnuo i na celokupan rad Saveza u narednom periodu.

– Potrebno je da radimo na razvoju regiona, čime će i mlađe selekcije dobiti vetar u leđa. Učinićemo sve da superligaško takmičenje učinimo atraktivnijim. Daćemo ljudima veću autonomiju, automatski i odgovornost. Slična će biti i priča sa regionalnim savezima. Verujem ljudima iz sudijske organizacije da će iskoristiti samostalnos, FSS će biti brana udarima na njih… Hoću da ukinem klubaštvo, ponosan sam na prijatelstva sa Aleksanderom Čeferinom i Zoranom Lakovićem. Sarađivaćemo sa UEFA i FIFA, za bolje sutra domaćeg fudbala – jasan je novi predsednik.

15.30 – Džajić zvanično!

Dragan Džajić izabran je za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije! Legenda Crvene zvezde i našeg fudbala dobila je na Izbornoj skupštini 78 glasova delegata i u naredne četiri godine će voditi Savez.

Džajić je bio jedini kandidat za predsednika FSS, pošto je dan pre izbora kandidaturu povukao Nemanja Vidić.

S obzirom na to, glasanje na Skupštini je bilo javno. Džajić je dobio glasove od svih 78 prisutnih delegata i zvanično nasledio Slavišu Kokezu, koji je tu funkciju napustio pre dve godine.

15.20 – Prelazak na glasanje

Posle diskusije generalnog sekretara Jovana Šurbatovića i delegata Mirka Poledice na brojne teme, prešlo se na izbor predsednika i članova Izvršnog odbora.

15.00 – Šurbatović: Uhvatili smo se u koštac sa nameštanjem

Jovan Šurbatović je detaljno govorio o mnogobrojnim stvarima na kojima je radio Savez.

– U javnosti se malo pominje napredak reprezentacije od „C“ do „A“ divizije Lige nacija. Opet smo u eliti, uspešno smo se plasirali na dva takmičenja najboljih svetskih ekipa. Uhvatili smo se u koštac sa nameštanjima, velikim zlom. U poslednje dve godine nema dojava iz UEFA o sumnjivim utakmicama. Puna regularnost, uz VAR, donela je konkretne finansijski izdašne ugovore. U poslednjih godinu i po obezbedili smo, po tom osnovu, oko 60 miliona evra – kazao je on.

14.55 – Izveštaj o radu u prošlom mandatu

Jovan Šurbatović predstavlja učinjeno od strane Fudbalskog saveza Srbije u mandatu od 2019. do 2023. godine.

14.50Jednoglasno usvojen dnevni red

Dnevni red od 11 tačaka je jednoglasno usvojen, a isto je bio slučaj i sa izveštajem sa prethodne sednice, od prvog novembra prošle godine.

14.40 – Usvojen kvorum

Izbornoj Skupštini prisustvuje 79 od 85 delegata, tako da je kvorum za glasanje usvojen. Potvrđeni su mandati šestorice novih članova, između ostalog, Nemanje Vidića, Dragana Džajića, Stefana Babovića…

14.35 – Predstavnik UEFA Nikola Luka prokomentarisao je i kandidaturu Nemanje Vidića, koji se povukao dan pre izbora. – Do juče smo imali dve legende, čestitam Nemanji Vidiću na kampanji i doprinosu srpskom fudbalu. Voleli bismo da ostane na toj liniji, jer je potreban najpopularnijem sportu. Zatim je izneo mišljenje i o Draganu Džajiću, budućem predsedniku. – Siguran da će izborom Džajića srpski fudbal biti u sigurnim rukama. Imaćete u UEFA saradnika na narednim zadacima.

14.30 – Predstavnik UEFA Nikola Luka

– Drago mi je što sam ponovo ovde, povod je drugačiji. Želim da vam prenesem pozdrave UEFA, od danas imaćemo novi kamen međaš, čvrst pravni okvir za naredno delovanje. Krenuli smo od najnižeg nivoa i proces ćemo krunisati izborom predsednika i novog sastava Izvršnog odbora. Imali smo razne prepreke na putu, čestitam Nenadu Bjekoviću, Jovanu Šurbatoviću na uspešnom vođenju srpskog fudbalskog broda u poslednje dve, nepovoljne odluke. Ostaje nam da nastavimo zajedno na modernizaciji saveza – rekao je Luka.

14.20 – Prve reči Nedimovića

Prvi čovek Radnog predsedništa Branislav Nedimović, budući potpredsednik FSS, obratio se prisutnima. – Pristojno smo čekali, nadam se da ćemo nastaviti u demokratskom duhu i napokon izabrati budućeg predsednika FSS. Želim vam srećan rad! – rekao je on.

14.15 – Izabrano Radno predsedništvo

Na početku Skupštine izglasano je tročlano Radno predsedništvo – Branislav Nedimović, Igor Uljarević i Darko Ramovš.

14.10 – Početak sa zakašnjenjem, predsedava Šurbatović

Skupština je počela sa malim zakašnjenjem. Prvi se obratio Nenad Bjeković i saopštio da će skupštinom predsedavati generalni sekretar Jovan Šurbatović.

 

Fotelja prvog čoveka fudbalske organizacije u Srbiji je upražnjena već dve godine, odnosno od aprila 2021. godine kada je tadašnji predsednik Slaviša Kokeza odlučio da podnese ostavku na tu funkciju.

Skupština FSS broji 85 članova, a da bi Džajić bio izabran neophodno je da sednici prisustvuje najmanje 43 delegata, a za promociju je potrebno da dobije ne manje od 22 glasa, odnosno 50 odsto od prisutnih delegata plus jedan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.