RAZMENA LEPIH REČI, PA SASTANAK U ČETIRI OKA: Počeli razgovori Sija i Putina u Kremlju

16:37

20.03.2023

Podeli vest:

printscreen/Twitter

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik NR Kine Si Đinping sastali su se danas u Kremlju.

Si je danas doputovao u državnu posetu Rusiji, a ruski predsednik je na početku sastanka rekao da je upoznat sa kineskim planom za primirje u Ukrajini.

– Pažljivo smo proučili vaše predloge za rešavanje akutne krize u Ukrajini. <…> Uvek smo otvoreni za pregovarački proces. Definitivno ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo – rekao je ruski predsednik.

On je svom gostu čestitao na reizboru na čelnu funkciju po treći put, što, kako kaže, pokazuje da je narod Kine cenio rad Si Đinpinga u prethodnoj deceniji.

– Poslednjih godina Kina je napravila kolosalan iskorak u svom razvoju. To izaziva nepodeljeno interesovanje u celom svetu, a mi vam čak pomalo i zavidimo – rekao je Putin.

On je dodao da Moskva i Peking imaju još mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Zauzvrat, Si Đinping je govorio o Putinu kao svom prijatelju.

– Dragi predsedniče Putine, uvek vas zovem dragi prijatelj. Veoma mi je drago što ću još jednom posetiti Rusiju, u državnoj poseti koja je usledila na vaš poziv, odmah nakon mog sledećeg reizbora za predsednika NR Kine – rekao je Si.

Rusija je postigla uspeh i prosperitet zahvaljujući snažnom rukovodstvu svog predsednika, naglasio je kineski lider. On je izrazio uverenje da će ruski narod podržati Putina u njegovim nastojanjima.

– Kineska strana poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, jer to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo susedne zemlje, mi smo partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji. Upravo to određuje da odnosi između naših zemalja moraju biti bliski – rekao je on.

Nakon uvodnih reči, dvojica lidera su započeli razgovore u četiri oka, a zatim će se njihova komunikacija nastaviti tokom večere.

Zvanični sastanak Putina i Si Đinpinga biće održan u Velikoj Kremljskoj palati sutra u 15 časova.

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.