CREPAJCI ČUVAJU TRADICIJU KONJARSTVA: Sve spremno za 27. Fijakerijadu. Dolazak najavilo više od 100 fijakerista iz cele Srbije

12:08

14.04.2023

Podeli vest:

G.J.

Meštani Crepaje i članovi konjičkog kluba „Lipicaner” završili su sve pripreme za 27. Fijakerijadu, koju tradicionalno održavaju na drugi dan Uskrsa i sad gledaju u nebo i nadaju se da loše vreme i kiša neće pokvariti njihovu lepu manifestaciju.

Proveravali smo koliko ova manfestacija doprinosi očuvanju konjarstva u selu, jer su Crepajci poznati kao veliki ljubitelji konja i tu ljubav stari uspešno prenose već decenijama na mlađe generacije.

G.J.

Borivoj Vesin ima 16 godina i njegovi kućni ljubimci su od malena ove plemenite životinje:

Zavoleo sam ih, teško je ne zavoleti životinje. Volim sve životije i mnogo mi znače, kao priajtelji su mi i svaki dan sam sa njima i družimo se i idemo zajedno u nove avanture. Nisu zahtevni, dobri su i jedu detelinu, šargarepe, jabuke i dajemo im šećer kao poslasticu – kaže Borivoj Vesin, mladi uzgajivač konja.

G.J.

Miroljub Svirčev pamti vreme kada je svaka kuća imala konjsku zapregu bez koje nije mogla ni zemlja da se obrađuje, a sad je uzgajanje konja stvar prestiža i drže se iz zadovoljstva. On kaže da u selu automobili ne privlače pažnju, dok se za fijakerom i dalje svi okreću:

Posle volova došli su konji i ko je imao konje bio je napredniji, oni brže idu i brže se sa njima radilo. Ja sam orao na konjima i imao sam ih otkad sam se rodio, ali sad sam ostao bez njih – ističe Miroljub Svirčev, ljubitelj konja.

G.J.

U konjičkom klubu „Lipicaner” ponosno ističu da će na 27. Fijakerijadi nastupiti više od 100 zaprega iz čitave Srbije, a posebno ih raduje što mladi konjari sve više preuzimaju brigu o ovoj manifestaciji:

Puno mladih ljudi se sad interesuje i mislim da ćemo imati dobar podmladak i novu generaciju konjara koji će krenuti stopama starijih koji su 30 godinapronosili slavu crepajačkog fijakera, tako da ćemo imati nove ljude koji će sa novim konjima nastaviti tradiciju i selo ne mora da brne za nastavak Fijakerijade i za budućnost držanja koja u selu -kaže Dragan Jovanov iz Konjičkog kluba „Lipicaner” .

Nema sumnje da će Crepaja u ponedeljak 17. aprila biti jedno od najlepših sela, jer će je povorkom ukrasiti brojni stari fijakeri, a bat kopita čuće se daleko. Ovde se nadaju da kiša neće pokvariti raspoloženje učesnika i posetilaca, jer su iz meteorološke stanice u Samošu dobili informaciju da padavina u ponedeljak do 17 sati neće biti, tako da će svi moći da uživaju u lepoti starih fijakera i gracioznom hodu lipicanera.

(Pančevac/G.J)

Ne propustite:

DANAS SE ZATVARA USKRŠNJI BAZAR: Ispred Kulturnog centra Pančevci uživali u igrama mlađih i starijih folkloraša! FOTO

PRAZNIČNI VODIČ SVE NA JEDNOM MESTU: Radno vreme za uskršnje praznike od dućana do parkinga FOTO

POZORIŠTE, FILM, UMETNOST: Kulturnih dešavanja u Pančevu nikada ne manjka, evo nekoliko preporuka za narednu nedelju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.