POŠUMLJAVA SE DEO DEPONIJE VUJAN DO IBARSKE MAGISTRALE: Gornji Milanovac mogao bi da bude prva ekološka opština u Srbiji!

15:58

14.04.2023

Podeli vest:

RINA.rs

Opština Gornji Milanovac kao jedan od svojih priroriteta postavila je zaštitu životne sredine, a iz Kancelarije za zaštitu životne sredine, podneli su detaljan izveštaj o tome šta će Opština Gornji Milanovac uraditi u narednih 10 godina kada je u pitanju smanjenje pritiska na deponiju „Vujan“.

– Nastaviće se sa selekcijom otpada, povećaće se broj reciklažnih ostrva u gradu, koja će biti postavljana i na seoskom području. Takođe, pored prikupljanja PET ambalaže i papira vršiće se i prikupljanje aluminijuma, a počeće i realizacija projekta selekcije mokrog otpada, rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

On je dodao da je plan da se kroz cirkularnu ekonomiju uredi i taj deo JKP „Gornji Milanovac“, a pre svega da se zajedno sa sugrađanima radi na podizanju svesti o tome koliko je bitno raditi primarnu selekciju otpada i koliko je bitno produžiti vek sanitarnoj deponiji „Vujan“.

– Mi svake godine dobijamo od Ministarstva određena sredstva koja uopšte nisu mala, samo prošle godine smo ukupno 36 miliona dinara utrošili u ekološke svrhe. Opština Gornji Milanovac je jedna od retkih, da ne kažem jedina, koja odvozi smeće sa čitave svoje teritorije, a pritom, stanovnici seoskog područja tu uslugu ne plaćaju. Imamo i razvijenu šemu kako i kojim danima to radimo. Pored toga, uspeli smo da i da očistimo sve divlje deponije i tako postanemo prva opština u Srbiji bez takvih smetlišta i time se jako ponosimo – rekao je predsednik Kovačević.

Takođe, Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je dodatna sredstva za pošumljavanje deponije Vujan, što podrazumeva sadnju drveća na delu deponije do Ibarske magistrale.

(Pančevac/RINA)

JELICA KAPITULIRALA PRED SNAGOM SRBA I KINEZA: Nakon 36 meseci borbe probijena i leva cev tunela Laz! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.