IZBORI U TURSKOJ: Erdogan i Kiličdaroglu spremni za drugi krug predsedničkih izbora! Erdoganova AKP ima sama većinu u parlamentu

08:37

15.05.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

ANKARA- Dvojica predsedničkih kandidata u Turskoj, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov protivnik Kemal Kiličdaroglu su izjavili posle juče održanih predsedničkih izbora da mogu da pobede u drugom krugu koji će, po svemu sudeći, biti 28. maja.

Erdogan je rekao je rano jutros u Ankari da „jasno vodi“ na predsedničkim izborima, ali i da je spreman da „poštuje“ drugi krug izbora ako bude potrebno.Prema rezultatima na osnovu 98,74 prebrojanih glasova Erdogan je osvojio 49,35 odsto glasova, dok je glavni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio 45 odsto.

„Iako rezultati nisu još objavljeni mi smo jasno na čelu. Poštovaćemo izbore i poštovaćemo sledeće izbore“, rekao je Erdogan.

„Ne znamo još da li su ovi izbori završeni sa prvim krugom ali ako nas narod dovede u drugi krug mi ćemo to poštovati“, dodao je Erdogan.

Printscren/YT

To je prvi put u 20 godina od kada je na vlasti da će Erdogan morati da ide u drugi krug, koji treba da se održi 28. maja, naspram svog socijaldemokratskog protivnika Kemala Kiličdaroglua.  Kiličdaroglu, kandidat koalicije šest opozicionih partija je takođe izjavio, pred svojim pristalicama noćas, da će prihvatiti drugi krug i obećao pobedu.

„Ako naša nacija traži drugi krug to ćemo rado prihvatiti. I apsolutno ćemo pobediti u drugom krugu“, rekao je Kiličdaroglu u Ankari, okružen predstavnicima šest partija iz svoje koalicije.  On je dodao da Erdogan nije mogao da ostvari rezultat koji je želeo uprkos svih uvreda koje je uputio svom protivniku.

„Potreba za promenom u društvu je veća od (cifre od) 50 odsto, treba apsolutno da pobedimo i uspostavimo demokratiju u ovoj zemlji“, rekao je Kiličdaroglu, ne pominjući parlamentarne izbore koji su juče održani istovremeno sa predsedničkim.

Printscreen/YT

Erdogan je rekao da i dalje veruje da će se izbori završiti sa više od 50 odsto glasova za njega i dodao da je narod izabrao stabilnost i bezbednost na ovim predsedničkim izborima.

Erdogan je takođe rekao da je njegov Nacionalni savez koji okuplja njegovu AKP partiju i male nacionalističke i islamističke partije osvojio većinu mesta u parlamentu od 600 mesta.

Parlament je izgubio veći deo svoje zakonodavne moći pošto je Erdogan uveo predsednički sistem vladanja.

Vladajuća stranka AKP predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sama je osigurala 266 mesta u parlamentu, nakon što je osvojila više od 35 odsto glasova. Zajedno sa savezničkim strankama, AKP je osvojio više od 320 od ukupno 600 poslaničkih mesta u parlamentu.
Opoziciona koalicija Nacionalni savez, koju čini šest stranaka, dobila je više od 35 odsto glasova. Na parlamentarnim izborima poništeno je više od 1,3 miliona glasačkih listića.

(Pančevac/Beta)

PANČEVAC NAJUSPEŠNIJI U DIZANJU TEGOVA U JUNIORSKOJ KONKURENCIJI U U ukupnom plasmanu zauzeo je treće mesto u Svrljigu! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.