PROLEĆNI DANI PO ŠESTI PUT U PANČEVU: Žene iz cele Srbije predstavile svoje rukotvorine, nošnju i hranu! VIDEO

18:21

21.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Pancevo Rtv

Udruženja žena iz cele Srbije okupile su se na jednom mestu – u Pančevu kako bi predstavile svoje rukotvorine, tradicionlanu nošnju i hranu. Manifestacija „Prolećni dani“ održana je po šesti put u organizaciji Udruženja „Vešte ruke“ i to uz podršku Grada i Turističke organizacije Pančevo.

Na platou ispred gradske uprave Pančevo manifestaciju “Prolećni dani” otvorila je Marija Jević, gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu. Ona je rekla da je ponosna što je Pančevo danas Srbija u malom.

Gradska većnica je dodala da joj je drago što je na jednom mestu predtavljena naša kultura, tradicija i stari zanati. Poručila je prisutnima da istraju kako bi se njihov trud i rad preneo generacijama koje dolaze. Marija Jević je na kraju istakla da će Grad Pančevo podržati tu manifestaciju kda bi ona bila bolja, veća i mnogo jača.

Udruženje “Vešte ruke” okupilo je žene iz Ražnja, Despotovca, Kruševca, Petrovca na Mlavi, Titela, kao i iz mesta iz okoline Pančeva. Predsednica Udruženja Jelka Đorđević je istakla da mnogo znači što je ta manifestacija postala gradska i što im je pružena prilika da na jednom mestu predstave lepote Srbije. Ona je za našu televiziju naglasila da je cilj da brinemo o tradiciji i običaji, a neke udruženja čuvaju već stotina godina.

Najlepše vezena jastučnica i maramica, najslađi mafin od jagode, najlepše ukrašeni štand, a ove godine prvi put je organizovano i takmičenje u vezu. I dok se desetak prijavljenih žena borilo vezom za titulu najbolje Pančevci su mogli vide prelepe tradicionlane predmete, ali i neke savremene rukotvorine.

Manifestacijom ”Prolećni dani” postignut je još jedan važan cilj. Pančevački osnovci i srednjoškolci pokazali su da mogu da vezu i tako sačuvaju jedan stari zanat i vešinu.

(Pančevac/Rtvpancevo)

KASAČKE TRKE DANAS U DOLOVU: Manifestacija na hipodromu počinje u 16 časova, biće ukupno pet trka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.