ERDOGAN ILI KILIČDAROGLU Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj! 64 miliona birača odlučuje ko će ih predvoditi narednih 5 godina!

08:45

28.05.2023

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: CNBC Indonesia

U Turskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, na kome će oko 64 miliona birača sa pravom glasa odlučiti ko će biti na čelu zemlje u narednih pet godina!

Bitka se vodi između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (69) iz Stranke pravde i razvoja i Kemala Kiličdaroglua (74), koji je zajednički kandidat šest opozicionih stranaka.

Vlada 20 godina

Erdogan je pre dve nedelje u prvom krugu na izborima osvojio 49,5 odsto glasova, dok je Kiličdarogluu pripalo 44,9 odsto. Kako prenosi Dojče vele, Erdogan vlada Turskom već 20 godina, najpre kao premijer od 2003, a potom i kao predsednik od 2014. godine, i nijedan političar u novijoj istoriji nije tako oblikovao zemlju kao on. Njegova politička karijera je počela 1970-ih. Bio je član omladinske organizacije tadašnje partije Nedžmetina Erbakana, osnivača islamistički orijentisanog pokreta Nacionalni pogled. Od 1994. do 1998. Erdogan je bio gradonačelnik Istanbula. Nakon toga je proveo četiri godine u zatvoru zbog širenja mržnje. U vreme velike ekonomske i političke krize 2001. osnovao je svoju islamističku konzervativnu Stranku pravde i razvoja. Samo godinu dana kasnije stranka je osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima i Erdogan od tada nije izgubio izbore. Na njegovu inicijativu usvojeni su ustavni amandmani aprila 2017. i u Turskoj je uveden predsednički sistem. Ukinuta je funkcija premijera i princip neutralnosti.

Printscren/YT

Zaoštrio ton

Do prvog kruga vodio je umerenu kampanju. Predstavljao se kao pomiritelj koji želi da ujedini duboko podeljeno tursko društvo. Koristio je znak srca kao simbol, a slogan mu je bio „Obećavam da ću ti ponovo doneti proleće“. Posle poraza u prvom krugu zauzeo je glasan i agresivan stav i objavljivao poruke protiv izbeglica. Čak se povezao i sa desničarsko-populističkom i antiizbegličkom Strankom pobede, koja je na parlamentarnim izborima osvojila 2,2 odsto glasova.

Izbori se održavaju pod teretom velike inflacije i pada vrednosti lire i stravičnog zemljotresa, koji je u februaru usmrtio preko 50.000 ljudi.

Predizborne ankete pokazuju da bi Erdogan danas mogao da osvoji između 52 i 54 odsto glasova, ali u drugom krugu su iznenađenja moguća i mnogo će zavisiti od izlaznosti, koja je pre dve nedelje bila čak 87 odsto.

(Pančevac/Kurir)

KOME ODGOVARA POBEDA, A KOME PORAZ ERDOGANA: Zapad želi „lakšu Tursku“, Rusiji preti gubitak partnera!

IZBORI U TURSKOJ: Erdogan i Kiličdaroglu spremni za drugi krug predsedničkih izbora! Erdoganova AKP ima sama većinu u parlamentu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.