ETNO DAN U KAČAREVU: Tradicionalni proizvodi predstavljeni na platou ispred Mesne zajednice FOTO i VIDEO

12:32

17.06.2023

Podeli vest:

Pančevac

Tradicionalna manifestacija „Etno dan“ održana je u Kačarevu. Svoje rukotvorine predstavilo je 16 udruženja.

– Pripremile smo slane i slatke proizvode, ručne radove poput oslikanih tegli, flaša i štrikanih tašni. Pošto je Crepaja poznata po pripremi domaćih rezanaca, i ovaj proizvod našao se na našoj tezgi – kaže Jasmina Isajlov iz Udruženja „Vidovdan“ Crepaja.

Pančevac

– I ove godine Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva učestuje na manifestaciji „Etno dan“. Doneli smo etno predmete, kao i poznata makedonska jela, od kojih je na prvom mestu zelnik – kaže Sima Najdovski.

Pančevac

– Naše udruženje bavi se negovanjem starih zanata. Doneli smo tkane proizvode, kao što su podmetači, torbice za telefone, proizvode izrađene od pustovane vune i nakit koji izrađuje najmlađa naša članica, Anja – istakla je Jadranka Dimitrijevski, Udruženje žena „Panonke“ iz Pančeva.

Pančevac

– Dolazimo redovno na manifestaciju „Etno dan“ i veoma nam je prijatno ovde. Donele smo ručno izrađene lutke, priveske, magnete i oslikane predmete od stakla – rekla je Jovanka Pejčinović iz Aktiva žena opštine Opovo.

Pančevac

Organizator manifestacije je Udruženje žena „Etno kutak“ iz Kačareva.

– Cilj ove manifestacije je da nastavimo tradiciju i kulturu našeg naroda. Na platou ispred Mesne zajednice Kačarevo možemo videti stare, zaboravljene predmete, zanate i gastronomske proizvode. I ove godine organizovano je takmičenje u izradi domaćih rezanaca, kako bi i mlađe domaćice videle kako se to nekada radilo, izjavila je za Pančevac Zora Čubrić – predsednica Udruženja „Etno kutak“ iz Kačareva.

Pančevac

Manifestaciju je otvorila Marija Jević, gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu.

Pančevac

– Zaista je divno biti danas ovde u Kačarevu. Način na koji naša udruženja neguju tradiciju i kulturu mogu poslužiti kao primer drugima. Poručujem im da budu istrajne i da čuvaju tradiciju za generacije koje dolaze. Grad Pančevo će nastaviti da pomaže i podržava njihov rad – kaže Marija Jević, gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su KUD „Čigra“ i KUD „Zlatna jesen“.

ČUVARI TRADICIJE: Manifestacija „Etno dan“ 17. juna u Kačarevu

(Pančevac/AM)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.