PANČEVAČKO KULTURNO LETO: Fank i soul veče u sredu ispred Narodnog muzeja

20:54

10.07.2023

Podeli vest:

Dom omladine Pančevo

U okviru Kulturnog leta u Pančevu, u sredu, 12. jula, očekuje nas fank i soul veče. Od 20 sati, na platou ispred Narodnog muzeja, nastupiće grupa Nadia and the soul hope junction. Ulaz je besplatan.

Sastav predvodi vokalna umetnica iz Rusije, Nadia Maslova, a njen beogradski kvartet čine i Ivan Jovanović na klavijaturi, Vukan Potežica na bas gitari i Nikola Radojičić na bubnju.

Fank (engl. funk) je muzički žanr koji je nastao u afroameričkim zajednicama sredinom 1960-ih kada su muzičari stvorili novi ritmički, plesni oblik muzike kroz mešavinu soula, džeza i ritma i bluza (R&B). On daje umanjeni naglasak melodiji i progresiji akorda i usredsređuje se na snažan ritmički gruv bas linije koju svira električni basista i bubnjar, često sporijim tempom od druge popularne muzike. Kao i većina afrički-inspirisane muzike, fank se obično sastoji od složenog gruva sa ritmičkim instrumentima koji
sviraju međusobno povezane melodije koje stvaraju „hipnotički“ i „plesni“ osećaj. Fank koristi iste bogate obojene produžene akorde koji se nalaze u bi-bap džezu, kao što su molski akordi sa dodanim sedminama i jedanaestinama, ili dominantnim sedminskim akordima sa izmenjenim devetinama i trinaestinama.

Soul (engleski duša) je muzički stil koji se pojavio u SAD krajem 1950-ih te predstavlja svojevrsnu kombinaciju ritam i bluza i gospela.

Prvi zvukovi soula počinju 1957. godine u mestu Memfis u SAD, gde je u jednoj napuštenoj bioskopskoj dvorani osnovana diskografska kuća Staks rekords i tonski studijo Rojal. Kao muzički žanr, soul se počeo razvijati krajem ’50-ih godina, kada muzičari poput Sama Kuka i Raja Čarlsa počinju da mešaju stilove gospela, ritma i bluza. Soul povremeno koristi i improvizacijske dodatke, okretne i pomoćne zvukove.

KULTURNO LETO U PANČEVU: Koncert Olega Kirijeva ispred Narodnog muzeja

(Pančevac/Dom omladine Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.