EU ŠALJE POMOĆ GRČKOJ: Stižu vatrogasni avioni za borbu protiv šumskih požara

16:57

18.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/Europenews

Evropska unija saopštila je danas da će pomoći Grčkoj u borbi sa šumskim požarima, nakon što je Atina zatražila pomoć od članica EU, preneo je „Gardijan“.

Portparol Evropske komisije Janez Lenarčić rekao je da će četiri vatrogasna aviona tipa „kanader“ biti poslata toj državi iz Italije i Francuske, nakon aktivacije zaštitnog civilnog mehanizma evropskog bloka zemalja.

U široj oblasti Atine bukte požari na nekoliko frontova, pa su grčke vlasti već dobile pomoć od rumunskih vatrogasaca.

Informacije o pomoći došle su nakon što su se požari ponovo aktivirali u oblasti Dervenohija, na oko 50 kilometara severno od Atine.

Vatru potpiruju jaki vetrovi, zbog čega se potvrdilo da je, ne samo teško kontrolisati požar, već da je zbog toga moralo da se evakuiše nekoliko naselja.

Oko 250 vatrogasaca uz pomoć 75 kamiona i aviona gasi požare.

Opisujući da je vazduh toliko pun dima da se ne može videti na daljinu, gradonačelnik Mandre, Hristos Statis, ocenio je da nedostatak vatrogasnih aviona doprinosi širenju vatre.

„Jutros do 4:00 nije bilo problema sa požarima u širem regionu Mandre. Nažalost, nedostatak vatrogasnih aviona doneo je negativne rezultate. Nalazim se u Panorami, gde smo izdali naređenje o preventivnoj evakuaciji, a vatra se širi velikom brzinom“, rekao je Statis.

Još jedan požar je izbio, ovog puta u letovalištu u Lutrakiju.

„Trenutno imamo nekoliko aktivnih požara, a situacija se pogoršava u Lutrakiju“, rekao je portparol vatrogasne službe Joanis Atrofios.

Meteorolozi kažu da će vetrovi da se pojačaju, a da će sreda biti „izuzetno težak“ dan.

Prognoze kažu i da će četvrtak doneti olakšanje jer će vetar oslabiti, ali eksperti kažu da će jake vetrove zameniti visoka temperatura od oko 44 stepena.

 

(Pančevac/Tanjug)

 

GRČKA U PLAMENU: Gori okolina Atine, u poslednja 24 sata izbilo 46 požara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.