RASPISAN KONKURS ZA STUDENTSKE STIPENDIJE ZA NEDOSTAJUĆA ZANIMANJA: Rok za prijavu od 2. do 31. oktobra

16:40

19.07.2023

Podeli vest:

Freepik

Stipendija se isplaćuje u 12 jednakih mesečnih rata.

Ove školske godine mesečna rata stipendije je iznosila 16.200 dinara, a iz Ministarstva prosvete za Danas najavljuju da će za narednu školsku godinu biti značajno povećana.

Tačan iznos stipendije za školsku 2023/24. godinu biće poznat u septembru.

Pravo da se prijave na konkurs za školsku 2023/24. godinu imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena određenih studijskih programa.

Uslov je da budu na budžetu, da nisu u radnom odnosu, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50. Takođe treba da su državljani Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji naše zemlje.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti druge i treće godine prvog stepena studija, upisani na jedan od sledećih studijskih programa:

Univerzitet u Beogradu:

– Matematički fakultet: Osnovne akademske studije (OAS) Matematika, modul Profesor matematike i računarstva;

– Filološki fakultet: OAS Jezik, književnost, kultura, moduli Engleski jezik i Nemački jezik, OAS Srpski jezik i književnost;

– Fizički fakultet: bilo koji studijski program OAS.

Univerzitet u Novom Sadu:

– Prirodno-matematički fakultet: IAS dvopredmetne nastave prirodnih nauka, matematike i računarstva, integrisane akademske studije (IAS) master profesor matematike, IAS master profesor fizike i ostali studijski programi OAS iz oblasti matematike ili fizike;

– Filozofski fakultet: OAS Jezik, književnost i kultura, moduli Engleski jezik i književnost, Nemački jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, OAS Engleski jezik i književnost, OAS nemački jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost.

Univerzitet u Nišu:

– Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, OAS Računarske nauke, OAS Fizika;

– Filozofski fakultet: OAS Nemački jezika i književnosti, OAS Anglistika, OAS Srbistika.

Univerzitet u Kragujevcu:

– Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, modul Diplomirani matematičar – profesor matematike, OAS Informatika, modul Diplomirani informatičar – profesor informatike, OAS Fizika, modul Diplomirani fizičar – nastavnik fizike i informatike;

– Filološko-umetnički fakultet: OAS Engleski jezik i književnost, OAS Nemački jezik i književnost, OAS Srpski jeziki književnost.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici:

– Prirodno-matematički fakultet: OAS Matematika, OAS Fizika, OAS Informatika;

– Filozofski fakultet: OAS Engleski jezik i književnost, OAS Srpski jezik i književnost.

Državni univerzitet u Novom Pazaru:

– Studijski programi: OAS Matematika-fizika, OAS Informatika-matematika, IAS Matematika, IAS Srpska književnost i jezik i IAS Engleski jezik i književnost.

Pravo da se prijave na konkurs imaju i studenti četvrte godine koji su bili korisnici ove stipendije u školskoj 2022/23. godini, ukoliko ispunjavaju gore navedene uslove iz konkursa.

Ukupno 250 studentskih stipendija biće raspodeljene po oblastima: do 70 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti matematike; do 50 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti fizike; do 40 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti informatike; do 40 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti engleskog jezika; do 30 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti srpskog jezika i književnosti i do 20 stipendija za studente upisane na studijske programe iz oblasti nemačkog jezika.

Studenti koji ostvare pravo na stipendiju, a upisani su na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta, obavezuju se da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije.

Stipendista se obavezuju da će, u roku od dve godine od diplomiranja, prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da će ostati da radi u školi najmanje onoliko koliko je primao ovu stipendiju.

U suprotnom, stipendista se obavezuju da će, u celosti, u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju, vratiti ukupan iznos stipendije, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još tri odsto.

Rok za prijavljivanje na konkurs je od 2. do 31. oktobra, a više detalja objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete.

(Pančevac/Danas)

 

VAŽNO ZA PENZIONERE: Do 1. oktobra prijave za penzionerske kartice, evo kako se možete prijaviti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.