NOVIH 25 NASTAVNIKA U NAREDNOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Dopunske škole u inostranstvu dobijaju „pojačanje“

15:19

26.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Ministarstvo prosvete uputiće 25 redovnih nastavnika u Nemačku, Švajcarsku, Italiju, Francusku, Grčku, Norvešku i Sjedinjene Američke Države, kako bi realizovali obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u narednoj školskoj godini.

Produžen je i „radni odnos“ za 20 redovnih i 59 honorarnih nastavnika radi ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu na srpskom jeziku u narednoj školskoj godini.

Za nastavnike koji se upućuju na rad u inostranstvu, ministarstvo će sutra i prekosutra organizovati sistemsku obuku, nastaloj na osnovu obrazovnih zahteva, potreba i programskih aktivnosti koje obuhvataju unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu.

Dopunske škole na srpskom jeziku postoje u 17 država –  Nemačkoj, Švajcarskoj,  Francuskoj,  Italiji,  Sloveniji, Malti, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Kraljevini Norveškoj,  Danskoj,  Belgiji,  Holandiji,  Luksemburgu, Južnoafričkoj Republici,  Španiji, Ruskoj Federaciji i Australiji. Nove grupe učenika u kojima će ostvarivati nastava na srpskom jeziku po posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, formirane su po prvi put i na Novom Zelandu.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2022/23. godini pohađalo je 7957 učenika srpske nacionalnosti, raspoređenih u 447 nastavnih grupa, a nastavu je realizovalo 100 nastavnika, 30 redovnih i 70 honorarnih.

(Pančevac/Novosti)

PRINOSI ZA 5 POSTO VEĆI UKOLIKO SE IZVRŠE MERE ZAŠTITE U toku polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.