U TRI GRADA U SRBIJI OTKRIVENI KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA: Stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na OVE SIMPTOME

14:08

28.07.2023

Podeli vest:

Freepik

Kod dve osobe u Srbiji otkriven je virus Zapadnog Nila, a zaraženih komaraca trenutno ima u čak tri grada u našoj zemlji.

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila dijagnostikovani su u Beogradu, Nišu i na Paliću, prenosi Telegraf. Prema zvaničnom saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, dve osobe koje su obolele su sa teritorija Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, dok je glavni vektor, odnosno prenosilac Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Obratiti pažnju na ove simptome

Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba (manje od 1 odsto) dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Preporuke Batuta o merama zaštite

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

– Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.

– Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.

– Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

– Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

– Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

– Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.

– Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

– Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

– Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

– U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije.

– U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

(Pančevac/Telegraf)

EVO KAKO DA PRIPREMITE SVOJ DOM PRED ODLAZAK NA ODMOR: 11 saveta za mirnu glavu tokom boravka na letovanju

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.