EPILOG AKCIJE MUP U SUBOTICI Do sada pronađeno više od 200 migranata i veća količina oružja VIDEO

13:01

01.08.2023

Podeli vest:

MUP

Jutros u 4 časova, počela je akcija pretrage terena za iregularnim migrantima u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom na teritoriji grada Subotice. Bratislav Gašić je celu noć proveo na terenu sa pripadnicima MUP-a, a nakon toga, u društvu gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, u lokalnom kafeu u centru Hajdukova, neformalno je, uz jutarnju kafu, razgovarao sa građanima koji su se tu zatekli.  Nakon toga ministar Gašić uputio se na Makovu Sedmicu, u dalji obilazak terena.

Nakon višečasovne akcije saopšteno je da je do sada pronađeno više od 200 migranata i veća količina municije i naoružanja. Takođe naglašeno je da akcija traje i dalje, da se teren pretražuje.

U akciji se nezvanično moglo saznati u akciji je učestvovalo više od 800 pripadnika MUP i to SAJ-a, Žandarmerije, IJP, ATG, Policijske brigade, UKP, UGP, Uprave za tehnike i PU Subotica.

Pretragom je bila obuhvaćena teritorija 6.800 hektara, odnosno Makova sedmica, Jasenovačka šuma, Tresetište i naselje Hajdukovo.

– Akcija je još uvek u toku, do sada (~10:30) smo pronašli više od 200 migranata, našli smo osam automatskih pušaka, karabin, dva pištolja, dosta municije i različitih radio uređaja koji su koristili za međusobnu komunikaciju – izjavio je Ivica Ivković, pukovnik policije i načelnik Uprave policije MUP-a.

Na pitanje da li može da se utvrdi poreklo oružja, naš sagovornik je rekao da je u toku istraga Uprave kriminalističke policije te da će se naknadno više znati.

– Kolege iz UKP zajedno sa svim službama potrudiće se da dođe do izvora odakle to oružje stiže u njihove ruke i da presečemo taj lanac nelegalne trgovine oružjem – dodaje načelnik Uprave policije MUP-a. – Ova akcija je rezultat dužeg planiranja i već sada zadovoljni smo rezultatima, ali itekako s mo svesni da ovime nismo uradili da se postigne dugotrajni mir u ovom pograničnom pojasu i ovo će nažalost ostati problem koji će nam se vraćati iznova. Policijska uprava u Subotici mesecima unazad sprovodi akcije koje utiču pozitivno na prisustvo migranata, iako se oni u velikom broju nastavljaju vraćati, što je nažalost naša realnost.

Nakon izmeštanja iz šume migranti su kontrolisani radi utvrđivanja identiteta, a zatim dalje prevoženi u druge prihvatne centre.

U akciju pretraživanja uključena je i helikopterska jedinica MUP-a pa se, po zanapažanju lokalnog stanovništva, tokom jutra u više navrata čulo nadletanje helikotera.

Na društvenim grupama više građana je prijavilo i komentarisalo prolazak specijalnih jedinica kroz naseljeno mesto i ulazak u šumu. Neki su izbrojali i do 30 vozila, uglavnom džipova žandarmerije, nekoliko neobeleženih policijskih vozila u koloni, hitna pomoć. Ove aktivnosti propraćene su u javnosti dominatno sa pozitivnim komentarima i ohrabrenjem.

Upravo na ovakvoj intervenciji insistirali su meštani Hajdukova koji su se nedavno okupili na zboru građana i izneli svoje probleme i zabrinutost gradonačelniku Bakiću i načelniku subotičke Policije Velimiroviću. Novii zborna istu temu je zakazan za četvrtak u 19 časova.

(Pančevac/Subotica.com)

LETNJE KREATIVNE RADIONICE ZA DECU U KOVAČICI: Pastelna fantazija sa slikarkom Natašom Knjazovic

PRESEO IM OHRID: Učenici iz Pančeva sa ekskurzije kući doneli stenice! Dezinsekcija vrlo skupa i zahtevna

ROD ŠLJIVE SLAB, a evo kako se kreću otkupne cene!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.