OMOLJIČKA CIPOVKA ČUVAR TRADICIJE: Došli smo iz BG, kupiću cipovku i domaći sirup, a moja sestra igračke za unuke i štrudlu FOTO

17:21

10.08.2023

Podeli vest:

UŽ "Omoljčanke"

U Omoljici je i ove godine, u sklopu manifestacije „Porodični dani“, održan 9. Etno bazar „Omoljačka cipovka“ čiji je cilj očuvanje tradicije pripremanja domaćeg hleba cipovka koji se u Vojvodini mesi više od 300 godina.

Organizator Etno bazara je Udruženje žena „Omoljčanke“ iz Omoljice koje se zalaže za negovanje tradicionalnih načina izrade rukotvorina, očuvanje starih zanata, kulturne zaostavštine i razvijanje seoskog turizma.

UŽ „Omoljčanke“

Naše udruženje je i ove godine svojim bazarom otvorilo jubilarne 10. „Porodične dane“ u Omoljici. Naša „Omoljačka cipovka“ organizovana je u čast tradicionalnog vojvođanskog hleba koji se na prostoru Vojvodine priprema više od tri veka. U našem selu se i dalje neguje ta tradicija, a mi smo se potrudile da je kroz ovaj etno bazar sačuvamo i prenesemo budućim naraštajima“, rekla je Slavica Polić, predsednica Udruženja žena „Omoljčanke“. Ona je dodala da su posetioci posebno zainteresovani za proizvode domaće radinosti.

UŽ „Omoljčanke“

Vrata Galerije Udruženja žena „Omoljčanke“ su tokom „Omoljačke cipovke“ širom otvorena, posetioci ulaze i interesuju se za ručne radove. Starije više interesuju proizvodi poput meda, sirupa i slatkog, dok mlađi gledaju košulje od srpskog platna ukrašene ručnim vezom, igračke i narodne nošnje“, istakla je Polić.

Od organskih igračaka do vezova na platnu

Na „Omoljačkoj cipovki“ posetioci su bili u prilici da obiđu štandove deset udruženja sa područja Vojvodine i upoznaju se sa rukotvorinama ovog specifičnog podneblja.

UŽ „Omoljčanke“

Domaći sapuni u pustovanoj vuni, ručno rađeni vezovi na platnu, oslikana stakla, organske igračke, ručno rađen nakit, narodne nošnje, domaće štrudle i tkanice bili su samo deo bogate ponude vojvođanskih udruženja koja su izlagala svoje proizvode.

UŽ „Omoljčanke“

Ovde smo po prvi put, došli smo iz Beograda po preporuci jednog prijatelja iz Omoljice. Selo je veoma lepo uređeno, štandovi su šareni i bogati. Ja sam planirala da kupim cipovku i domaći sirup a moja sestra će kupiti igračke za unuke i štrudlu“, otkrila je gospođa Zdravka.

Slani i slatki sto za goste i prijatelje

Da su „Omoljčanke“ i vrsne domačice ekipa Pančevca uverila se i na licu mesta. U Galeriji Doma kulture u Omoljici ove vredne žene pripremile su slatki i slani sto za sve goste i prijatelje.

UŽ „Omoljčanke“

Ručno sukane pite, domaće pogače i peciva, štrudle sa orasima i makom, breskvice, žerbo štangle i pivarice bile su samo deo bogate trpeze „Omoljčanki“.

UŽ „Omoljčanke“

Ne zna se šta je lepše, uživali smo u svakom zalogaju, one svake godine pripreme divno i ukusno posluženje“ rekla je članica jednog od gostujućih udruženja iz Pančeva.

UŽ „Omoljčanke“

Veliku pažnju gostiju privukle su i korpe od lubenica punjene voćnom salatom koje su žene iz udruženja, kako kažu, pripremile za goste koji „paze na liniju“.

„Zaista smo pripremile za svakoga ponešto. Salata je za goste koji paze na liniju, a ostatak posluženja za strastvene ljubitelje vojvođanskih peciva i poslastica“, rekla je Biserka Terzić, članica UŽ „Omoljčanke“.

Koncert za kraj večeri

Nakon što je „Omoljačka cipovka“ svečano otvorila jubilarne 10. „Porodične dane“ u Omoljici, udruženjima, gostima i prijateljima uručene su i zahvalnice.

UŽ „Omoljčanke“

Predsednice udruženja razmenile su utiske i svoja iskustva, a potom i zajedničkom fotografijom u Galeriji Udruženja žena „Omoljčanke“ obeležile višegodišnje prijateljstvo i dobru saradnju.

UŽ „Omoljčanke“

U organizaciji MZ Omoljica i Doma kulture „Vuk Karadžić“ priređen je i koncert benda „Na naš način“ koji je dodatno razmrdao posetioce koji su uz zvuke svojih omiljenih pesama igrali do kasno u noć.

UŽ „Omoljčanke“

Manifestacija „Porodični dani“ trajaće do 20. avgusta, a za stanovnike Omoljice i posetioce priređen je bogat kulturno-umetnički program.

(Pančevac/A. Vugrinec)

U OMOLJICI PRAVE HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC: Recept je dobro čuvana tajna! Kada ljudi čuju da imamo cipovku, pale auto i dolaze po nju bez obzira gde se nalaze FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.