NEMA PANČEVCA U ČIJEM SEĆANJU NIJE OSTALA DIRLJIVA PRIČAO O LEU Hrabri čin jazavičara obišao je svet, a njegovu skulpturu svi rado posećuju!

08:37

27.08.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Skulptura akademske vajarke Svetlane Karović-Deranić krasi Narodnu baštu od 2015. godine. Njome je odata počast jazavičaru Leu – hrabrom psu koji je 2014. godine odbranio devojčicu od napada bulmastifa.

Nema Pančevca u čijem sećanju nije ostala dirljiva priča o požrtvovanosti jazavičara Lea. Ovaj mali pas odbranio je 2014. godine svoju jedanaestogodišnju vlasnicu od napada mnogo većeg psa – bulmastifa, plativši ovaj plemeniti čin sopstvenim životom. Željama da se Leo sačuva od zaborava priključila se i akademska vajarka, Svetlana Karović-Deranić, čija skulptura malog heroja već osam godina ulepšava Narodnu baštu.

– Sama ta priča je taknula sve nas, to smo ispratili na internetu, na Fejsbuku i ja sam odmah poželela da na neki način obeležim to mesto i taj njegov hrabri čin. I dok sam ja o tome razmišljala, javilo mi se Udruženje „Ljubimci“, zamolili su me da to uradim, i naravno, odmah sam se odazvala i priključila.

Skulptura Lea od bronze, u prirodnoj veličini, postavljena je 2015. godine. Namera umetnice bila je da statua bude postavljena tako da gleda na dečije igralište u središtu Narodne bašte, ne bi li na ovaj način i dalje čuvao svoje male prijatelje.

– Od samog postavljanja ovde, mi smo ovde napravili lep događaj, bilo je veliko okupljanje, propraćeno nekim  našim programom, sa horom, sa decom koja su crtala, decom koja su došla ovde puna uzbuđenja da sačekaju to otkrivanje spomenika i od samog trenutka kad smo pokazali figuru, deca su bila fascinirana: mazili ga, i dan-danas dolaze redovno, evo, dok sam čekala ovde videla sam nekoliko roditelja i dece koji su dolazili, mazili ga, javljali mu se pri odlasku. Mislim da se on jako dobro primio u svim srcima Pančevaca i, sa druge strane, neki od naših kolega, stručnjaka, pismom su se izjasnili da je on postao na neki način simbol grada.

Glas o Leu proneo se po čitavom svetu, o jazavičaru lavljeg srca izveštavali su Dejli Mejl i Njujork Tajms. Njegova skulptura je dokaz da pojedine vrednosti odolevaju vremenu, a da ljubav opstaje – u srcu i u sećanju.

(Pančevac)

NEDELJNIK IZ PANČEVA ČITA SE I U TURSKOJ: Nezaboravno letovanje na plaži, uz miris kafe i najnoviji broj Pančevca FOTO I VIDEO

DANAS U PANČEVU PRVA BERZA MINIJATURNIH VOZILA Spremite se za razmenu, kupovinu i priče o autićima i kamiončićima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.