MOBILNA MREŽA 5G STIŽE U SRBIJU Evo šta struka kaže da je ova tehnologija bezbedna po zdravlje

11:58

28.09.2023

Podeli vest:

pexels-z-z
Srbija će se uskoro pridružiti zemljama koje su instalirale mrežu mobilne telefonije 5G.
Naime, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pozvalo je zainteresovane da se od ponedeljka uključe u raspravu o pravilima za dodeljivanje dozvola operaterima za korišćenje 5G spektra.
Nakon gotovo tri i po godine pauze ova tema je ponovo aktuelizovana. Još 2020. Vlada Republike Srbije najavila je javnu aukciju za postavljanje mobilne mreže 5G, ali usledila je pandemija kovida, pa je čitava priča bila bačena u zapećak. Firme i ljudi imali su druge muke i nikom nije bilo do ubrzavanja mobilnog interneta.
Zanimljivo je to da se tada vodila žestoka rasprava o štetnosti nove mobilne mreže, pisane su peticije, raspredale priče o teorijama zavere, špijunskim i genetičkim igrama tajnih društava, psihičkoj kontroli i zaslepljivanju uma koji će uslediti kada u srpski etar zađe 5G talas. Sve u svemu, šira javnost je bila potpuno zatečena velikim brojem informacija koje su tada plasirali oni koji u instalisanju nove mreže vide veliki problem.
Kasnimo tri godine
S druge strane, struka ima sasvim drugačiji stav. Kako kažu, 5G brzina telekomunikacija neophodna je za razvoj industrije, autonomnih vozila, dronova, kao i povezivanje svih kućnih uređaja na internet. Mnogi od njih su se zalagali za to da Srbija što pre uskoči u taj voz, jer stičete iskustva, pokrećete ranije servise i pripremate tle za prelaz na nove tehnologije koje su sastavni deo savremenog doba.
Da stvar bude jasnija, 5G predstavlja generaciju mobilne mreže i novi globalni bežični standard koji dolazi posle 1G, 2G, 3G i 4G. Nova mreža dizajnirana je da poveže gotovo sve i svašta, uključujući mašine, objekte i uređaje. Ova vrsta bežične tehnologije pruža brži protok podataka, veću pokrivenost, kao i skoro nikakvo kašnjenje u prenosu podataka. Zanimljivo je da ovo nije osmislila jedna osoba ili kompanija. Naprotiv, reč je o tehnološkoj inovaciji nekoliko kompanija koje doprinose njenom oživljavanju. Vredi istaći da će buduća srpska mobilna mreža moći da podrži brzine od deset do sto puta veće od trenutnih. Računica kaže da bi trebalo da dostigne 20 gigabajta po sekundi s latencijom (kašnjenjem) od samo jedne milisekunde. Pored toga što je jako brza, ona je dizajnirana da obezbedi veći kapacitet i sposobnost međusobnog konektovanja mnogo više uređaja.
Peta generacija
Kada je reč o njenom uticaju na zdravlje, na internetu kruže razne priče o njenoj štetnosti. Različite teorije govore da će ona negativno uticati na pčele, ptice, kao i na naš imunitet, da će da „probije ljudsku kožu i stvara tumore”. Struka kaže da su to notorne gluposti. Frekvencijski opsezi kojima se služi 5G (700 MHz i 3,6 GHz, 26 GHz, 36 GHz) korišćeni su i do sada u telekomunikacijama. Jedina razlika je sada što će te frekvencije služiti za drugačije namene. Naime, uređaji koji se koriste u elektronskim komunikacijama već odavno rade na frekvencijama kojima će se služiti peta generacija – a vidimo da nikom nije ni dlaka s glave zafalila.
Pored toga, nova oprema biće postavljena na postojeću mrežnu infrastrukturu. Sam opseg radio-talasa koji se koristi za mrežu mobilne telefonije nije jonizirajući. Ali struka ne osporava činjenicu da samojonizirajući opseg radio-talasa poseduje dovoljno energije da razbije DNK i ošteti ćelije. Vredi istaći da su u Srbiji radile četiri privremene bazne stanice za mrežu pete generacije da bi se ispitala i testirala nova mreža na teritoriji Beograda.
Mreža 5G prisutna je na svim kontinentima iako je njena instalacija u različitim fazama. Prema podacima američke kompanije „Okla”, najbolje pokrivena država je SAD, na drugom mestu je Kina, a zatim slede Japan, Holandija i Nemačka.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.