ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO: Za godinu dana primljeno 2000 doza HPV vakcina u Južnom Banatu

20:18

29.09.2023

Podeli vest:

freepik

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo interesovanje za vakcinaciju HPV vakcinom je dobro. Pre godinu dana država je omogućila da vakcina bude o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i na taj način bude dostupna svoj deci.

„U Zavodu za javno zdravlje Pančevo se iz Instituta Batut godinu dana unazad distribuira besplatno HPV vakcina na teret fonda. Ona se preporučuje u Domovima zdravlja za decu uzrasta od 9 do 19 godina Mi smo prošle godine započeli vakcinaciju kako u Pančevu tako i u celom Južnobanatskom okrugu i dato je preko 2000 doza vakcina, kako prvih, drugih ili trećih, u zavisnosti od uzrasta dece. Prošle nedelje smo dobili još jednu količinu, preko 2000 doza vakcina, tako da se vakcinacija nastavlja. Kod roditelja postoji zainteresovanost, takođe i kod same dece. Trenutno radimo na promociji HPV vakcinacije kako bismo približili koliki je značaj ove vakcine i njenu ulogu u prevenciji kancera grlića materice, ali i ostalih kancera“, rekla je epidemiolog Dr Olivera Stanišić.

Hpv vakcina gardasil štiti od devet različitih tipova virusa, među kojima su i dva tipa koji su uzročnici gotovo svih kancera grlića materice, oni koji izazivaju većinu slučajeva raka debelog creva i neki koji dovode do oboljenja genitalija, glave i vrata. Studija koja je sprovedena u svetu sugeriše da je vakcina veoma delotvorna i da smanjuje broj slučajeva grlića materice za skoro 90 odsto.

(Pančevac)

POČELA IZGRADNJA FEKALNE KANALIZACIJE U NASELJU KARAULA Vitman: Priključenja domaćinstava na mrežu fekalne kanalizacije podiže se standard života građana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.