KOLIKO JE POTREBNO HODATI NA DAN Nova analiza kaže da je 10.000 koraka ipak laž! Evo koliko je dovoljno da bismo pospešili zdravlje

13:36

09.10.2023

Podeli vest:

pexels

Svi poznajemo barem jednu osobu koja proverava svoj pedometar nekoliko puta dnevno kako bi saznala koliko joj koraka fali do čarobnih 10.000.

Deset hiljada zvuči puno. Prosečnoj osobi treba između 80 i 150 minuta kako bi dostiigla taj prag, što zahteva podosta napora. No, trebamo li zaista toliko koračati kako bismo pospešili zdravlje?

Na osnovu nove meta-analize koja sadrži 17 različitih istraživanja u kojima je učestvovalo čak 227.000 ispitanika, odgovor je ne. Međunarodni tim naučnika objavio je u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju potvrdu onoga na što smo mnogi od nas sumnjali ili čemu smo se nadali – zdravstvene koristi mogu se ostvariti s izrazito manjim brojem koraka.

Analiza: 4.000 koraka dnevno je dovoljno
Analiza otkriva da je 4.000 koraka dnevno dovoljno da smanjimo prosečnu smrtnost, a samo 2.400 koraka je dovoljno da smanji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Naravno, što više koraka, to bolje, piše Hina.

pexels-james-frid

Doktorka Christine Joisten, direktorka Zavoda za telesnu aktivnost i unapređenje zdravlja na nemačkom sportskom univerzitetu (DSHS) sa sedištem u Kelnu, odgovara na neka od bitnih pitanja vezanih za hodanje, vežbanje i zdravlje.

Je li merilo od 10.000 koraka besmisleno?
„Zapravo i nije zato što postoji više analiza koje pokazuju da je cilj od 10.000 koraka bitan preduslov za uspeh – posebno za sniženje krvnog pritiska i indeksa telesne mase (BMI)“, kazala je Joisten.

Takođe, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno preporučuje većini odraslih da teže cilju od 10.000 koraka zbog opšteg zdravlja.

Ustvari, tih 10.000 koraka dolazi iz japanske marketinške kampanje za pedometar pre Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, tvrdi Joisten.

Naime, japanski simbol za broj 10.000 sliči osobi koja hoda.

GERONTOLOŠKI CENTAR POKLONIO SUGRAĐANIMA FILM GOSPOĐA MINISTARKA Lukić: Posebno mi je drago što ovaj film možemo da pogledamo baš u mesecu starih!

OD DANAS POČINJE SA RADOM AMBULANTA STARI TAMIŠ Radiće ponedeljkom i četvrtkom od 14 do 18 časova!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.