Korisnici hvale Gerontološki centar u Pančevu: Kod kuće se osećam usamljeno. Ovde se dešavaju fine stvari, književne večeri, idemo u bioskop, na izlete…

12:07

18.10.2023

Podeli vest:

Gerontološki centar Pančevo

PANČEVO – Gerontološki centar u Pančevu mnogobrojnim aktivnostima obeležava oktobar mesec starijih osoba. Organizovane su radionice i predavanja, obeležena je dečija nedelja, korisnici su učestvovali na Pančevačkom festivalu mentalnog zdravlja, a napravljen je i amaterski film “Gospođa ministarka“ povodom desetogodišjice rada dramske sekcije Kluba za odrasla i stara lica.

Gerontološki centar Pančevo jedan je od retkih koji ima sopstvenu himnu „Život je lep“ a za njen nastanak zaslužan je naš čuveni kompozitor Zoran Hristić. Ovom himnom počinje rad muzičke sekcije koja je po mišljenju mnogih korisnika među najomiljenijim. Pored muzičke postoje: likovna, sekcija ručnog rada,društvenih igara,šahovska ,ekološka…

Sekcijski rad je izuzetno značajan i ima terapeutski efekat. Starenje često prati osećaj tuge,depresije,anksioznosti.Imamo sjajne rezultate kod osoba koje se opredele,koje uspevamo da motivišemo i uključimo u svaku od navedenih aktivnosti“, kaže Tanja Lukić-direktorka Gerontološkog centra u Pančevu.

Oktobar mesec starijih lica ovde obeležavaju mnogobrojnim aktivnostima među kojima se izdvajaju radionice i predavanja o empatiji i poštovanju ljudskih prava. Povodom desetogodišnjice rada Dramske sekcije Kluba za odrasla i stara lica, koji funkcioniše u sklopu ovog doma, napravljen je amaterski film „Gospođa ministarka“. Korisnici doma aktivno su učestvovali u obeležavanju dečije nedelje kao i na Pančevačkom festivalu mentalnog zdravlja..

“Ovde je moja generacija. Kod kuće se osećam samo i usamljeno. Dešavaju se ovde fine stvari, književne večeri, idemo u bioskop, dolaze nam, imamo i folklore,” kaže korisnica Marija Tomić.

“Mi razgovaramo kako živimo, kako se slažemo… Igramo domine, karte i šah. Idemo na izlete na Čardak u Narodnu naštu a trebamo i u Beograd na Avalu,” dodaje korisnik, Branko Purić.

“Razne aktiovnosti, nemamo vremena da sve to ispoštujemo. Ja vodim i biblioteku, prosvetni sam radnik pa mi to leži. Imamo dosta veliku biblioteku,” kaže Milka Ljubišić-korisnik.

Gerontološko centar ima nešto više od 220 korisnika. Zainteresovanost je veća za smeštaj polupokretnih, nepokretnih i dementnih osoba ali zbog ograničenosti kapaciteta u delu opremljenom kao stacionar postoji lista čekanja. Korisnici ovde imaju lekarsku negu na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Lekar dolazi radnim danima a za primenu terapije zadužene su medicinske sestre i negovateljice. Dobra zdravstvena nega i bogat društveni život doprinose osećaju sigurnosti i pripadnosti i to su razlozi su zbog kojih starije osobe rado biraju gerontološki centar u Pančevu.

(Pančevac)

GERONTOLOŠKI CENTAR POKLONIO SUGRAĐANIMA FILM GOSPOĐA MINISTARKA Lukić: Posebno mi je drago što ovaj film možemo da pogledamo baš u mesecu starih!

GERONTOLOŠKI CENTAR PANČEVO: Uz zvuke gitare i harmonike otvorena izložba slika likovne sekcije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.