ENERGETSKA PIĆA UNIŠTAVAJU ORGANIZAM „Imali smo situacije u Hitnoj kada smo mlade ljude vozili sa šlogom u razvoju, a ispostavilo se da je u osnovi energetski napitak pomešan sa alkoholom“

20:37

14.11.2023

Podeli vest:

Pixabay

Energetska pića su postala veoma popularna, posebno među mladima. Kada se sa konzumacijom pretera, ove napitke povezuju sa nepravilnim otkucajima srca, povećanim krvnim pritiskom. Takve slike nisu retke u Hitnoj pomoći, napominje dr Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne pomoći.

„Mogu da izazovu skokove krvnog pritiska, mogu da izazovu lupanje srca, hroničnu nesanicu, a mi znamo da nedostatak kvalitetnog  ima čitav niz loših posledica po naš organizam, zatim osobe koje su nervozne, a mlad organizam je obično nervozan u pubertetu, ovaj će biti još nervozniji, pa utiče i na mentalno zdravlje u smislu nekih depresivnih stanja, suicidalnih odnosno samoubilačkih ideja, pogoršavaju svesna stanja, čak je i dokazano da se stvara neka vrsta zavisnosti, da li psihičke ili fizičke, jednostavno osoba koja ne konzumira ili nije u mogućnosti da konzumira energetska pića postaje manje funkcionalna“, rekao je dr Manasijević.

Nije retkost da se energetskim pićima doda i alkohol i onda je ta kombinacija još pogubnija.

„Mladi peteruju i često kombinuju sa alkoholom, tu dobijamo dva štetna efekta koji se sabiraju. Imali smo situacije da smo i mlade ljude vozili za Beograd sa šlogom u razvoju, a da se ispostavilo da je u osnovi kombinacija alkohola i energetskih napitaka“, naglasio je dr Manasijević.

Ljudi mogu postati zavisni od kofeina i energetskih pića. Ovo može dovesti do nedostatka funkcionisanja kada ne možete da popijete energetsko piće. Preporučuje se umerenost prilikom konzumiranja energetskih napitaka kako ne bi ugrozili svoje zdravlje.

(Pančevac/RTV Pančevo)

POVERENICA: Oboleli od dijebetesa ne treba da budu diskriminisani

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.