STIŽE NAM HLADNI TALAS Meteorolog otkirva: Polarni vrtlog donosi tri ledena perioda

20:45

28.11.2023

Podeli vest:

Pixabay

Da li ćemo tokom narednih meseci videti, posle mnogo godina, pravu zimu i kada će ona doći. Vremenski fenomen El Ninjo je izazvao brojne vremenske nepogode u svetu, ai da li će polarni vrtlog koji se formira iznad Arktika u januaru i februaru u Srbiju doneti debele minuse i mnogo snega, otkriva meteorolog Ivan Ristić.

Fenomen El Ninjo se, objašnjava, potpuno neuobičajeno ponaša.

– Polarni vrtlog je kruženje vazduha oko polova. Kada se pojavi polarni vrtlog, koji je sada na Arktiku, trebalo bi, kad je jači, da zime budu toplije. Aktivira se i afrički anticiklon u tim periodima i zima prođe skoro neprimećeno, pa tek na zimu bude malo snega – kaže Ivan Ristić.

Tri hladna udara

Međutim, sada imamo potpuno nesvakidašnju situaciju.

– El Ninjo se za sada neuobičajeno ponaša. Ove godine se desilo da imamo slabiji polarni vrtlog, koji se pocepao na tri dela i ne kruži više oko polova. Jedan je iznad Severne Amerike, jedan je iznad Sibira, a treći, što je najvažniji za nas, je baš iznad severne Evrope – kaže meteorolog Ristić.

Taj polarni vrtlog koji je zahvatio severnu Evropu zahvatio je i Srbiju.

– Polarni vrtlog je prisutan kod nas i dodatno će da snižava temperaturu. Sutra će biti malo niže temperature, ali će biti prijatnije, jer neće biti vetra. U petak će biti jugovina prava. Beograd će možda dogurati do 20 stepeni. A na primer u Sloveniji i Zagrebu biće oko temperatura oko nule, što nam ukazuje da će doći novo zahlađenje, koje najavljuje da nam je zima već tu – kaže meteorolog Ristić.

U nedelju smo imali pravi vremenski rolerkoster. Padala je kiša, sneg, ali je bilo i grmljavine, pa i sunca.

– Mi se sada radujemo bilo kakvim pahuljama. U nedelju je bila čak i grmljavina, bilo je pahulja. Jako je važno da sneg počne što ranije, jer su tako veće šanse da bude snežna zima – kaže meteorolog Ristić.

Zahlađenje u 3 talasa

Kako je istakao meteorolog Ristić, ove godine ćemo imati tri ledena talasa.

– U decembru bi trebalo da bude malo toplije vreme. Prema nekim dugoročnim prognozama, očekujemo tri hladna talasa. Prvi talas bi bio nakon Nove godine – od Božića do posle 20. januara i on bi bio najduži. To bi ujedno bio i najhladniji period ove zime. Novi hladni talas bio bi u drugoj dekadi februara, i treći u prvoj dekadi marta – kaže Ristić.

U odnosu na 70/80 godine mi sada imamo oko 20.000 zemljotresa.

– Svi rekordi na planeti su postignuti početkom 20. veka. Tada su se desile i te bolesti, španska groznica, vidite, ponovo u toplom periodu imamo slične stvari. Dolazi do stvaranja novih virusa.

PRVOG DANA DECEMBRA 20 STEPENI, A ONDA PAD TEMPERATURE: Ovo je detaljna vremenska prognoza za prvu polovinu meseca

(Pančevac/Kurir.rs)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.