CEO SVET STIGAO U BEOGRAD Zvanično otvoren 18. Međunarodni sajam energetike

21:11

28.11.2023

Podeli vest:

RINA

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je danas otvarajući 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine da je energetski sistem danas stabilniji nego pre godinu dana, a da su značajan doprinos tome dali građani racionalnom potrošnjom energije i učešćem u programima energetske sanacije domaćinstava.

Energetska sigurnost danas je jedna od najvažnijih tema u svetu – kako da imamo dovoljno energenata, po pristupačnim cenama, da tu energiju dobijamo iz sopstvenih resursa. Bez energije nema života, nema napretka, nema savremenog sveta, a između energetike i zaštite životne sredine postoji neraskidiva veza. Upravljanje energetikom je kao upravljanje pulsom jedne privrede i od našeg rezultata zavisi i brzina kojom će ići ekonomija i razvoj, rekla je Đedović Handanović.

Naglasila je da je posebno važno što vidimo da su građani prepoznali i svoj interes da budu deo promena kroz koje prolazi energetski sektor, ne samo u Srbiji, već i u drugim delovima sveta. Uspeli smo popustima i edukacijom da motivišemo građane da racionalnije troše energiju i smanje svoje račune, a subvencijama za energetsku efikasnost podržali smo 20.000 građana do sada, i plan nam je da u narednih pet godina obuhvatimo još 50.000. Dodela prvih ugovora za subvencije u okviru ovogodišnjeg javnog poziva već je počela u Pirotu, Smederevu, Kragujevcu, Topoli i nastavljamo širom Srbije, u 131 lokalnoj samoupravi. Takođe, uspeli smo da povećamo broj građana koji dobijaju olakšice za struju, gas, odnosno grejanje sa oko 70.000 na više od ‪160.000‬, time što smo pojednostavili procedure i uvezali sve državne institucije, rekla je ministarka.

Zahvaljujući unapređenju zakonodavnog okvira i uspešno sprovedenih aukcija za tržišne premije, obezbeđeno više od 700 MW novih kapaciteta iz OIE, odnosno više od milijardu evra investicija.

EPS je na mnogo stabilnijim nogama nego pre godinu dana, proizvodnja u EPS-u je sigurna, deponije i akumulacije su pune, završena je revitalizacija HE Đerdap 1 i privode se kraju radovi na izgradnji trećeg bloka u TE Kostolac, što će biti najveći kapacitet izgrađen u Srbiji u poslednjih 30 godina. Posle više godina zastoja, završavamo izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TENT A, koje će koristiti najnovije tehnologije za smanjenje emisija sumpor-dioksida i praškastih materija, navela je ona.

Ministarka je istakla da su u toku završni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, koja će biti puštena u probni rad u narednim danima, a potpisali smo i ugovor o nabavci gasa iz Azerbejdžana. Slično planiramo i sa snabdevanjem naftom, gde se radi tehnička dokumentacija za naftovod Srbija-Mađarska, i planiramo da 2025. počnemo radove. U energetskoj krizi, što više opcija imamo, to smo sigurniji i upravo to dobijamo kroz diversifikaciju“ rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, cilj je da energetski sektor bude snažniji i efikasniji, za šta je potrebno ojačati i investicije privatnog sektora. Podsetila je i da su u narednih desetak godina neophodne investicije u energetski sektor Srbije od oko 15 milijardi evra, uključujući izgradnju reverzilibnih hidroelektrana, vetroelektrana i solarnih elektrana, novih gasnih interkonekcija i skladišta gasa, naftovoda…

Pripreme za mnoge od ovih projekata su u toku, uključujući RHE Bistrica. Posle nekoliko decenija pokrenuli smo i veliki ciklus investicija u distributivni sistem vredan više od 180 miliona evra, koji treba da omogući sigurno i pouzdano snabdevanje i efikasnije upravljanje mrežom, kako bismo imali manje prekida u napajanju što je značajno za sve stanovnike širom naše zemlje, rekla je ministarka.

(Pančevac/RINA)

SRBIJA JE ZEMLJA VINA I HRANE Zatvoren sajam vina u Beogradu i dodeljene nagrade Food vision programa! Pogledajte kako je izgledalo! FOTO

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OKUŠAO U KULINARSKIM VODAMA: Pripreme za doček velikog broja gostiju i sutrašnji vinski sajam VIDEO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.