ŠTA DA RADIM Razvela sam se pre 6 meseci i želela bih da vratim svoje prezime

12:02

30.11.2023

Podeli vest:

pexels-cottonbro
Razvela sam se pre šest meseci i želela bih da vratim svoje prezime. Prijateljica mi je rekla da je to trebalo da uradim u roku od dva meseca i da sada sud treba da mi dopusti da promenim prezime. Šta da radim?”, pitala je naša sugrađanka Anđelina B.
Odgovor: Poštovana Anđelina, prezime možete da promenite uvek, ali je istina da je to mnogo jednostavnije, pa i jeftinije, ako se učini u roku od 60 dana nakon razvoda. U tom slučaju se matičaru u nadležnoj lokalnoj samoupravi jednostavno samo daje izjava o vraćanju na staro prezime, o čemu se sastavlja zapisnik. Zahtev se u Pančevu podnosi u Gradskom uslužnom centru, uslužno mesto broj sedam i osam. Potrebno je dostaviti i važeću ličnu kartu, fotokopiju presude o razvodu braka i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.
Ali po isteku roka od 60 dana od razvoda mora se podneti zahtev za promenu ličnog imena, o čemu se donosi rešenje u upravnom postupku, u Pančevu saradniku za lična stanja građana, kancelarija broj šest, u prizemlju zgrade Gradske uprave Pančevo. A od dokumenata su potrebni izvodi iz matične knjige rođenih i venčanih, uverenje o državljanstvu, uverenje da se ne vodi istraga, da nema neizmirenih poreskih obaveza, da nema neizmirene zakonom utvrđene obaveze izdržavanja, fotokopija presude o razvodu braka, uverenje o prebivalištu ili važeća lična karta i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.
Ukoliko je zahtev uredan, organ donosi rešenje o promeni ličnog imena, nakon čega je dužan da o izvršenoj promeni obavesti i nadležnog matičara i organ koji vodi evidenciju o prebivalištu građana. Cela ta procedura zahteva mnogo više vremena, pa i novca, od postupka u kojem se samo izjavom u roku od dva meseca nakon razvoda traži vraćanje prezimena.
Mnogi to, ipak, ne učine odmah jer odlažu i promenu ostalih dokumenata, lične karte, pasoša i vozačke dozvole, ali i karte za prevoz, zdravstvene kartice, kartice računa u banci… Ne treba zaboraviti ni podatke u vlasničkom listu ako je bivši supružnik vlasnik nepokretnosti ili vozila. Većina ljudi plaća račune za mobilni i fiksni telefon, tako da su i tu obaveze oko promene prezimena. Naravno, tu su i promena imena vlasnika u računima za komunalne usluge, struju, gas i kablovsku televiziju, zatim provere promene upisa u birački spisak i zakonom propisane promene imena na poštanskom sandučetu i u spisku stanara kućnog saveta ukoliko osoba živi u stambenoj zgradi. Ali ako ste rešili da vratite svoje prezime, promene svih ostalih dokumenata i upisa vam svakako slede, te je savet da se staro prezime u matičnoj službi vrati u roku od 60 dana putem davanja samo izjave.
(Pančevac)
Grad Pančevo

Grad Pančevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.