DOMAĆI POSNI SUTLIJAŠ: Tradicionalna poslastica bez kravljeg mleka kojoj nećete odoleti RECEPT

21:54

14.08.2024

Podeli vest:

Posni sutlijaš
Pixabay

U svetu posne ishrane, pronalaženje ukusnih i hranljivih poslastica ponekad može biti pravi izazov. Međutim, posni sutlijaš, jednostavan za pripremu, pruža savršen spoj tradicionalnog ukusa i ispunjava sve zahteve posne trpeze.

Zašto je sutlijaš hranljiv

Sutlijaš, osim što je izuzetno ukusan, bogat je hranljivim vrednostima. Osnovu ovog jela čini pirinač, koji je dobar izvor kompleksnih ugljenih hidrata i vlakana. Dodatak oraha, badema ili lešnika unapređuje nutritivnu vrednost obroka pružajući zdrave masti, proteine i esencijalne minerale poput magnezijuma i gvožđa.

Biljni napici kao zamena za kravlje mleko

Posni sutlijaš može se praviti uz upotrebu biljnih napitaka (mleka) kao zamene za kravlje mleko, čime se izbegavaju namirnice životinjskog porekla i čine ga pogodnim za one koji praktikuju post. Biljna mleka poput bademovog, sojinog ili kokosovog doprinose jedinstvenom ukusu i teksturi, pružajući istovremeno alternativu tradicionalnim receptima.

Recept za posni sutlijaš

Sastojci:

1 šolja pirinča
4 šolje biljnog mleka (bademovo, sojino ili kokosovo)
1 šolja šećera (po želji može se koristiti smeđi šećer ili zamena za šećer)
1/2 šolje naseckanih oraha, badema ili lešnika
1 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
Cimet po ukusu (opciono)

Uputstvo:

Pirinač dobro isperite pod mlazom vode.
U šerpi, prokuvajte biljno mleko, dodajte pirinač i smanjite temperaturu.
Dodajte šećer, vanilu i prstohvat soli. Mešajte povremeno.
Kuvajte na srednje jakoj vatri dok pirinač ne upije većinu tečnosti i dok ne postane mekan.
Kada je sutlijaš gotov, dodajte orahe, bademe ili lešnike.
Poslužite u posudama, pospite cimetom po ukusu i ohladite pre serviranja.

Posni sutlijaš je ne samo ukusan, već i prilagođen za sve one koji žele uživati u tradicionalnom jelu, prateći pritom svoj posni meni. Isprobajte ovaj posni recept i uživajte u slatkom zadovoljstvu.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.