ZNANJE NASLEĐENO, SNAGA IZGRAĐENA

Udruženje žena "Omoljčanke" uspešno realizovalo projekat

22:10

24.01.2024

Podeli vest:

Pančevac

Udruženje žena „Omoljčanke“ uspešno je privelo kraju svoj projekat „Znanje nasleđeno, snaga izgrađena“ organizovanjem završne faze, tokom koje je održana osnovna obuka za tkanje 22. i 23. januara u Omoljici.

Mentorka Katarina Mandić, preduzetnica i članica Etno mreže, tokom dva dana trajanja obuke upoznala je polaznice sa teorijskim i praktičnim znanjima iz oblasti tkačkog zanata.

„Prvog dana radionice polaznice su se upoznale sa istorijatom, osnovnim principima tkanja i različitim dezenima tkanina, dok smo drugog dana prošle kroz pripremu za tkanje – pripremu osnove (snovanje i uvođenje u razboj) i pripremu potke, osnovne principe tkanja i prepletaje tkanine. Raduje me što vlada zainteresovanost za ovaj tradicionalni zanat. Tkanje nekima može biti samo hobi, ali nekima može biti i više od toga. Naime, ako vredno radite i posvetite se tkanju ono može postati i vaš posao“, istakla je Mandić.

Marija Nikolić, jedna od polaznica radionice, rekla je da je joj je ova obuka bila posebno zanimljiva, ali i izazovna.

„Prvi put se susrećem sa tkanjem, vrlo je težak zanat, ali predivan. Kada razmišljam o tkanju ja razmišljam o tome da bih u budućnosti prvo morala da nabavim razboj, pa tek onda postepeno krenem u proces detaljnijeg učenja. Uživala sam tokom ove obuke, tkanje je kreativan proces koji traži mnogo koncetracije, spretnosti i ljubavi“, rekla je Marija i dodala da je zadovoljna kompletnim projektom i srećna što se prijavila i stekla nova saznanja.

„Posle prve faze radionice, obuke za vez, nabavila sam sve što je bilo potrebno od materijala i počela svakodnevno da vezem. Videću šta će budućnost doneti po pitanju tkanja ali volela bih da se i to u nekom trenutku razvije. Svakako sam srećna što sam prošla ovu radionicu i negde usmerila sebe, prepoznala šta je to što mi dobro ide“, zaključila je Marija.

Slavica Polić, predsednica Udruženja žena „Omoljčanke“ istakla je da je ovaj projekat naišao na veliku podršku institucija koje su prepoznale značaj očuvanja tradicije, unapređenja veština žena sa sela i izgradnje zajednice koja ceni ručni rad.

„Zavod za ravnopravnost polova i Grad Pančevo su bili naša ogromna podrška u ovom projektu, oni su prepoznali značaj ove radionice i omogućili nam da obučimo žene sa sela osnovnim tehnikama veza i tkanja, ali i preduzetništva. Žene su sada osnažene i spremne da primene stečena znanja u nekom svom budućem poslovnom poduhvatu“, rekla je Polićeva.

Nakon održane radionice tkanja polaznicama su, uz čašicu razgovora, kafu i kolače, u prostorijama udruženja u Omoljici svečano uručene diplome i pokloni.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.