ZASLUŽENO! SRPSKA HEROINA MILUNKA SAVIĆ DOBIJA SPOMENIK: Evo gde će se nalaziti!

12:57

28.02.2024

Podeli vest:

Vikipedija

Na prostoru između ulica Braće Jerković i Meštrovićeve u ovom delu Voždovca u Beogradu sve je spremno za postavljanje spomenika heroini Balkanskih i Prvog svetskog rata Milunki Savić, najnagrađivanijoj ženi u istoriji ratovanja.

Da će spomenik Milunki biti baš na tom prostoru moglo je da se nasluti prethodnih nedelja, kada su radnici započeli veliko sređivanje. Pre nego što je na mestu nekadašnje česme postavljen postament, uređeno je zelenilo, posađene su tuje i postavljena nova rasveta, a na banderama su i reflektori koji će, verovatno, biti usmereni u spomenik. Tako da će memorijal, kako i zaslužuje ova ratnica, biti osvetljen i noću, pišu Novosti.

Potez na kojem će biti postavljeno obeležje Milunki Savić nalazi se između dve ulice – Braće Jerković i Meštrovićeve. To je i sada veoma prometna tačka za većinu žitelja tog dela Voždovca, jer se preko parkića ukrštaju staze koje vode od obližnje pijace do doma zdravlja, velikog marketa, pošte, zanatskih i trgovinskih radnji.

A, što je najvažnije, tuda prolaze i mnogobrojni đaci koju idu u dve osnovne škole, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Đura Daničić”, pa će se oni svakodnevno “susretati” sa srpskom Jovankom Orleankom, kako su Savićevu prozvali Francuzi.

(Pančevac)

SPORTSKA SEĆANjA VESLAČ JOVAN MARILOVIĆ Trava je odnela medalju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.