SPORTSKA SEĆANjA VESLAČ JOVAN MARILOVIĆ Trava je odnela medalju

11:18

28.02.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Rođen u blizini Tamiša, Jovan Marilović je već kao desetogodišnjak osetio magnetnu privlačnost reke. Nije prošao dan da ne dođe na njene obale. U tim drugovanjima s rekom pažnju su mu privlačili neobičan čamac i uporan veslač.

Jednoga dana izašao je taj veslač pred njega, na obalu. Jovan je bio zatečen – pred njim je stajao čovek bez jedne noge! Sakupio je hrabrost i zamolio ga da mu dozvoli da i on malo zavesla. Tako je postao najmlađi član Kajak i kanu kluba u Pančevu. Invalid je bio Jožef Duduj, državni prvak i reprezentativac u kajaku jednosedu. Jovanov prvi uzor!

Jovan Marilović je učestvovao i na Olimpijskim igrama u Atlanti, 1996. godine, i tako postao prvi Pančevac koji je tri puta bio učesnik Olimpijskih igara.

Upornost i talenat mladog Jovana nije mogao da ne primeti iskusan trener Dušan Matić. Godine 1960. Matić odvodi trinaestogodišnjeg Marilovića na prvi veliki okršaj u Beograd, na Adu Ciganliju. Jovan Marilović na tom takmičenju osvaja titulu omladinskog prvaka Srbije u kajaku jednosedu K-1 na 250 metara! Postao je stalni član ekipe pančevačkih kajakaša.
Tamiš, Dunav, ostrva Bela stena i Čakljanac bili su mesta treninga. Veslao je i po trideset kilometara dnevno! Uspesi nisu izostali. Uvršten je u reprezentaciju Jugoslavije i 1963. godine učestvovao na Svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu u Jajcu.

Bio je član ekipe u kajaku četvorosedu K-4 na 500 metara. Od prevelike želje povredio ce na treningu i za njega je prvenstvo bilo završeno! Već sledeće godine ponovo je član reprezentacije.

Pravu svoju vrednost Jovan Marilović je pokazao na balkanskim šampionatima. Na prvom na kome učestvuje, 1965. godine u Sofiji, osvaja drugo mesto i srebrnu medalju u kajaku jednosedu K-1 na 1.000 metara. Na sledećem, u Bukureštu, 1967. godine, trijumfuje! Osvaja zlatnu medalju y kajaku K-2 na 1.000 metara. Treći put, na Prvenstvu Balkana u Beogradu, osvaja bronzanu medalju u kajaku K-1 na 1.000 metara. U Snagovu, kod Bukurešta, ponovo je nosilac srebrne medalje u K-1. Bio je to četvrti nastup Jovana Marilovića na balkanskim šampionatima i četvrta medalja!
Najveći uspeh na svetskim prvenstvima Marilović je postigao u Sofiji 1966. godine, kada je zauzeo četvrto mesto. Sa starta je krenuo snažno i veći deo trke bio u vođstvu. Međutim, iznenada je osetio da mu je čamac naglo otežao; i dalje je davao sve od sebe, ali kroz cilj je prošao četvrti. Nakon trke je izvadio čamac radi uobičajenog merenja. Zajedno sa sudijama je ustanovio da je čamac zakačio povelik žbun trave i s polovine staze ga vukao sve do cilja!

Godine 1972. Jovan je bio učesnik na Olimpijskim igrama u Minhenu. Konkurencija je bila suviše jaka. Za sve što je postigao u ovom sportu došlo je zasluženo priznanje – postao je trener juniorske reprezentacije 1983. godine i to ostao sve do 1987. Vrhunac je dostigao dve godine kasnije. Postao je selektor seniorske i juniorske reprezentacije Jugoslavije.

Kao selektor, vodio je naše kajakaše na Svetsko prvenstvo u Plovdiv. Na ovom takmičenju naš proslavljeni reprezentativac Mirko Nišović izgubio je prvo mesto u trci na 10.000 metara. Na okretištu, na polovini staze, udario ga je ruski čamac i okrenuo u suprotnom smeru(!). Zbog toga je ostao bez medalje. Sudijski žiri nije usvojio žalbu našeg selektora!

Najtužniji trenutak doživeo je Marilović na Olimpijskim igrama u Barseloni, 1992. godine. Zbog uvedenih sankcija, naši sportisti su putovali do Budimpešte autobusom, a odatle avionom Međunarodnog olimpijskog komiteta do Barselone. Još jednu nepravdu su morali da prihvate. Nisu učestvovali na svečanosti otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara. Ipak, pred kraj Igara, primio ih je predsednik MOK-a Huan Antonio Samaran. Svima je zahvalio na učešću i korektnom držanju.
Povodom proslave 100 godina modernih Olimpijskih igara, Jovan Marilović je dobio zlatnu plaketu MOK-a za unapređenje kajakaškog sporta.
Jovan Marilović je učestvovao i na Olimpijskim igrama u Atlanti, 1996. godine, i tako postao prvi Pančevac koji je tri puta bio učesnik Olimpijskih igara.

(Pančevac/priredio A. Živković)

MIKS PAROVI PUŠKOM U ĐERU Srebro za strelca Aleksu Rakonjca

MALI ŠAHISTI U KOVAČICI: Od 45 učesnika troje ide dalje na okružno takmičenje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.