PREVENCIJA I RANO OTKRIVANjE Mart mesec borbe protiv raka

12:09

01.03.2024

Podeli vest:

pexels-tara-winstead

Nove smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) imaju za cilј da pobolјšaju šanse za preživlјavanje lјudi koji žive sa rakom, tako što će usmeriti zdravstvene službe da se fokusiraju na rano dijagnostifikovanje i lečenje ove bolesti. Jedan od problema je što se mnogi slučajevi raka otkriju prekasno.

Čak i u zemlјama sa razvijenom zdravstvenom službom, mnogi slučajevi raka se otkrivaju u uznapredovaloj fazi, kada je teže uspešno lečenje.

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina.

Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene između 25 i 64 godina, koje su pozivane na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine. Cilјna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

I dalјe jedan od značajnih problema u Srbiji predstavlјa i neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovolјno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenih zemalјa sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka.

(Pančevac)

DAN ROZE MAJICA Brankovci već tradicionalno u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.