Zlatiborsko Gostilje u trci za laskavu titulu najboljeg sela na svetu

10:21

16.03.2024

Podeli vest:

RINA

ČAJETINA – Zlatiborsko selo Gostilje moglo bi da ponese laskavu titulu najboljeg turističkog sela na svetu, jer se našlo u konkurenciji na Konkursu koji je četvrti put zaredom raspisala Svetsla turistička organizacija Ujedinjenih nacija. Srpsko selo Mokra Gora već je ponelo ovu laskavu titulu 2021. godine, pa su velika očekivanja i od Gostilja.

– Gostilje je neizostavna tačka na mapi svih turista koji posećuju Zlatibor. Sezona ovde traje skoro 365 dana u godini. Svakako ova nominacije će biti dodatni impuls za razvoj nekih novih turističkih sadžraja, promociju, da što više ljudi vidi te naše prirodne lepote, taj već čuveni vodopad, vrh Čigotu, sa svim njihovim mogućnostima i razvojnim potencijalima, rekao je za RINU Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

On dodaje da je selo Gostilje primer dobre prakse kako se razvija selo i to kroz zajedničku kordinaciju lokalnog stanovništva, turista i opštinskog rukovodstva.

– Pre svega jako je važan rad na unapređenju infrastrukture, a to je osnov svega, jer time dobijamo mogućnost da valorizujemo druge lokalitete i manifestacije u selu. I ono što je bitno, u narednom periodu prateći ova isksustva koja smo stekli i znanja, mi ćemo sigurno kandidovati selo na jedan viši nivo. Da li će to biti dovoljno dag a izaberu za najbolje turističko selo videćemo, ali će sigurno doprineti, boljem i kvalitetnijem životu i meštana i turista, kaže Živanović.

Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u ovom selu imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama.

(Pancevac/RINA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.