DANAS SU PREPODOBNI OCI Pobijeni u manastiru svetog Save Osvećenog

Prema narodnim verovanjima na današnji dan treba obavezno uraditi OVE dve stvari

11:26

02.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/You Tube: Balkan Trip Tv

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju dan Prepodobnih Očeva poubijanih u manastiru Svetog Save Osvećenog.

Prepodobni mučenici Jovan i drugi, iz porodice Svetog Save Osvećenog kod Jerusalima. Ovaj slavni manastir, posećivan i od svetog Save srpskog i obdaren od nekoliko vladara srpskih i dan-danas postoji.

Više puta napadat je od divljih Arapa, pljačkan i pustošen, no Promišlju Božjom, uvek je obnavljan i do danas sačuvan. U vreme carovanja Konstantina i Irine bi napadnut od Arapa i opljačkan. Monasi ne hteše bežati, nego savetujući se sa svojim igumanom Tomom, rekoše: „Mi smo odbegli iz sveta u ovu pustinju radi ljubavi Hristove, sramota je sad da bežimo iz pustinje iz straha od ljudi. Ako budemo ubijeni ovde, bićemo ubijeni zbog naše ljubavi prema Hristu, zbog koga smo i došli ovde da živimo“.

– I tako odlučivši, dočekaju nenaoružani oružane Arape, kao jaganjci vukove. Arapi neke od njih strelama umrtve, a neke zatvore u pećinu svetog Save, pa nalože vatru na ulazu, te ih dimom uguše. I tako mnogi od njih skončaju kao mučenici Hrista radi i presele se u carstvo Onoga koga su ljubili i radi čije su ljubavi izginuli. Česno postradaše pred Vaskrs 796. godine u vreme cara Konstantina i Irine i patrijarha jerusalimskog Ilije. No ubrzo postiže pravedna kazna divlje napadače.

Vraćajući se svojim šatorima, oni se posvađaju i u uzajamnoj borbi svi izginu. To se dogodilo 796. godine.

Prema narodnim verovanjima na današnji dan treba završiti sve kućne poslove, ali i svu pocepanu odeću zakrpiti

Tropar (glas 4):

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Prema narodnim verovanjima na današnji dan treba završiti sve kućne poslove, ali i svu pocepanu odeću zakrpiti.

 

(Pančevac)

DANAS SLAVIMO BOŽJEG ČOVEKA Veruje se da NIKAKO ne treba uraditi jednu stvar

SLAVIMO SVETOG AGAPIJA I SEDMORICU SVETITELJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.