Stano: Hitno formirati ZSO, neuspeh Kosova da to ispuni nespremnost da se normalizuju odnosi

16:39

02.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

BEOGRAD/BRISEL – Portparol Evropske unije Peter Stano je danas pozvao na hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i kazao da će se neuspeh Kosova da to ispuni tumačiti kao nespremnost da se normalizuju odnosi sa Srbijom.

Stano je novinarima u Briselu kazao da je formiranje ZSO dugogodišnji zahtev i obaveza Kosova i da ga je EU nekoliko puta ponovila na najvišem nivou, svojih lidera.

„Sastanak na nivou glavnih pregovarača u četvrtak u Briselu biće usredsređen na druga pitanja, uglavnom na ona o kojima se razgovaralo prošle i pretprošle nedelje  – o problemima i posledicama odluke Centralne banke Kosova u vezi sa upotrebom dinara“ – najavio je portparol EU.

Dodao je da je ZSO, iako je jedna od glavnih tema razgovora glavnih pregovarača, tema na svakom sastanku i u svakom kontaktu s kosovskom stranom.

„Neuspeh Kosova da to ispuni, neće se tumačiti kao pozitivan znak spremnosti da se nastavi na putu normalizacije koji je sada povezan s napretkom Kosova na putu ka pristupanju EU“ – kazao je Stano.

Naglasio je da je ZSO „jedan od uslova koji je zaista hitno potrebno ispuniti što je pre moguće bez ikakvog daljeg odlaganja“.

(Pančevac/Beta)

OVO JE POMORAVSKI FRANKFURT: U Slobodnoj zoni u Svilajncu posluje 15 kompanija, a gradi se i čuvena turska fabrika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.