VOJNA PARADA U MOSKVI Defilovalo 9.000 pripadnika kopnene vojske, ratne mornarice i vazdušno kosmičkih snaga

16:51

09.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Front

U Moskvi se na Crvenom trgu završila vojna parada u čast 79 godina od pobede nad Fašizmom. Za raliku od prethodnih godina, ovogdišnja će biti upamćena po tome što je skraćena znatno.

U njoj je učestovovalo 9.000 pripadnika kopnene vojske, ratne mornarice i vazdušno kosmičkih snaga. Broj angažovane tehnike je smanjen u odnosu na prethodne tri generalne probe, prenosi TV Front .

Na svečanom defileu nisu se pojavila borbena vozila točkaši Bumerang koji su trebali da crvenim trgom prodefiluju sa zakačenim barjakom svih vidova ruske vojske.

Parada je počela kao i svake godine predajom raporta generala Saljukova komandanta Kopnene vojske, koji je ministru odbrane Sergeju Šojgu predao raport.

Takođe na Šojgu je prilikom svog obilaska zaustavio se kod podešalona pripadnika vazdušno desantnih jednica, svemirskih i strateških snaga što ukazuje na to kome će u narednom periodu biti data posebna pažnja.

Osim što se ovaj put vojna parada na Crvenom trgu odvijala po snežnoj mećavi, koja je naizmečno sipila uz red sunca i oblaka, parada se održala u trenutku dok Južni vojni okrug izvodi provere upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja.

U svom govoru ruski predsednik je rekao:

„Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob, ali neće dozvoliti da ga bilo ko ugrozi, dodao je predsednik, podsećajući da su ruske strateške snage uvek u pripravnosti“.

Element pešadijskih podešalona činili su pripadnici vojnih akademija KOV, RV i RM. Ono što je interesantno jeste da je veliki broj polaznika ovih akademija učestovovao u ratu u Ukrajini.

U defileu su bili i pripadnici koji su učestovvali u ratu u Ukrajini, a višestruko su odlikovani. Takođe osim ženskog podešalona, tu su bili i pripadnici Rosgvardije (Ruske garde), ali i Kozaci koji učestvuju u borbenim operacijama na istoku Ukrajine.

Predvodnik motorizovanog ešalona bio je tenk T-34/85. Za razliku od tri generalne probe na glavnoj ceremoniji defilea na trgu pojavio se samo jedan tenk.
Odmah iza njega nalazio se oklopni transporter BTR-82A naoružan sa topom kalibra 30 mm.

U motorizovanom podešalonu bila su i oklopna vozila Tajfun i Tigr.

Radi se o lakim oklopnim vozilima koji na krovu imaju postavljen mitraljez Kord kalibra 12,7 mm. Oklopna vozila Tigar na krovu osim mitraljeza kalibra 12,7 imale su i automatski bacač granata AGS -17 Plamja.

Među vozilima pojavilo se i oklopno vozilo „Linza“ koje može da transportuje četvoro ranjenika u ležećem i šest u sedećem položaju.

Glavni naglasak ipak je bio na raketnim snagama koje su bile fokus ovogodišnje vojne parade pre svega raketni sistem Iskander M dometa 500 km i interkontinetalna balistička raketa Jars ili RS-24 dometa 10.500 km.

Na paradi su se videli i lanseri PVO sistema odnosno raketni divozion sa lanserima S-400 Trijumf.

Na kraju parade u formaciji proleteli su avioni dve akro-grupe „Ruski vitezovi“ na avionima Su-30SM i „Striži“ na avionima MiG-29.

Inače, pripadnici Akro grupe „Striži“su čak u tri navrata posetili Srbiju prvi put 2012. zatim oktobra 2014. i oktobra 2017. godine.

Na kraju vazduhoplovnog ešalona pojavila se formacija jurišnika Su-25 koji su ispustili dim u bojama ruske zastave.

(TV Front)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.