JUŽNI BANAT Trešnje beru Nepalci i Indijci, a gradi se i velika hladnjača

10:09

31.05.2024

Podeli vest:

Pančevac

U voćnjacima u južnom Banatu počela je berba trešanja koje su izuzetno dobro rodile i biće ih dovoljno i za domaće tržište i za izvoz. Proizvođači su zadovolljni i trenutnom cenom ovog voća.

U voćnjaku porodice Kutanjac iz Pančeva na 4,5 hektara nalazi se 10.000 stabala trešnje.

Iako je ova godina zbog nestabilnog vremena bila veoma zahtevna Đorđe Kutanjac kaže da se zahvaljući protivgradnoj mreži i sistemu za navodnjavanje očekuje rod od 60 tona trešanja koje su veoma kvalitetne i krupne:

-Ova godina je bila jako dobra i plodna. Imamo otprilike po stablu 5-6 kilograma dobre i krupne trešnje preko 26 milimetara. Bilo je dosta kiše, ali imali smo problema sa mrazevima u ranoj fazi, posle cvetanja, jer je ove godine cela vegetacija krenula 15 dana ranije nego inače- Đorđe Kutanjac, proizvođač.

Prvi put Kutanjci su za berbu uvezli i berače, jer nisu mogli da ih nađu dovoljno u našoj zemlji, ali kako kaže Kutanjac trebaće im malo vremena da nauče ovaj posao, jer ga nikad nisu radili:

-Imamo Nepalce i Indijce, trenutno njih 50 je na berbi. Prilagodili su se malo teže, navikavaju se, vredni su što je bitno, ali ne mogu da izvuku normu kao naši ljudi, ali u narednih 10-tak dana će se privići i počeće da rade kako treba- rekao je Đorđe Kutanjac.

Do kraja juna u Pančevu će početi da radi savremena hladnjača u koju će moći da se smesti 2,500 tona voća i povrća.

Ljupko Kutanjac ističe sa će na taj način voćari iz južnog Banata dobiti dodatnu sigurnost u svom poslu:

-Hladnjača ne služi da diktiramo cene, nego da ga prodamo u najpovoljnijem momentu i kad sezonsko voće prestane da se nudi mi ćemo ga ponuditi u svežem i besprekornom stanju na tržištu. Mislim da ćemo najviše biti okrenuti ka izvozu svega što gajimo i tu će moći da se sačuva i voće i povrće i da se sveže isporučuju tokom čitave godine. Ljupko Kutanjac, vlasnik Hladnjače i proizvođač voća- kaže Ljupko Kutanjac, vlasnik Hladnjače i proizvođač voća.

U južnom Banatu poslednjih godina sve više se povećavaju zasadi voća, jer su klimatski uslovi, ali i plodna zemlja idealni za voćarstvo i pored tradicionalnih jabuka, sada ima sve više trešanja,krušaka i dunja koji su na tržištu veoma traženi.

(Pančevac/GJ)

Osam medalja za naše najbolje plivače

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.