SLAVIMO SVETOG SIMEONA DIVNOGORCA

Postoji nekoliko običaja za koje se u narodu veruje da danas donose sreću

08:18

06.06.2024

Podeli vest:

Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Prepodobnom Simeonu Stolpniku Divnogorcu. Prepodobni Simeon Stolpnik Divnogorac rođen je u Antiohiji 522. godine u vreme cara Justina Starijega. Otac mu je poginuo od zemljotresa i on je ostao sam s majkom Martom.

U šestoj godini života udaljio se u pustinju ka nekome duhovniku Jovanu, pod čijim rukovodstvom se predao velikom posnom i molitvenom podvigu na udivljenje svih onih koji su ga videli. Pretrpevši strašna iskušenja demonska, on je primio od Gospoda i angela Njegovih veliku utehu i blagodat. Gospod Hristos javio mu se u vidu dečka.

I posle toga viđenja u srcu Simeonovom razgori se velika ljubav prema Hristu. Mnoge godine proveo je na stolpu Bogu se moleći i psalme pojeći. Po uputstvu Božjem udaljio se po tom na goru prozvanu Divnom od samog Gospoda. Po imenu ove gore i sam Simeon prozvat je Divnogorac.

Shodno njegovoj ljubavi prema Bogu, data mu je bila retka blagodat, pomoću koje je isceljivao svaku bolest.

Postoji nekoliko običaja za koje se u narodu veruje da danas donose sreću. Prema jednom od njih, danas neudate devojke treba da naprave venac od cveća i spuste ga u reku ili potok. Veruje se da će do kraja godine naći srodnu dušu i udati se.

Takođe, iz kuće danas valja tri puta iznositi đubre, kako bi se sprečio ulazak bolesti u dom.

(Pančevac)

DANAS JE SVETI MIHAILO ISPOVEDNIK Ovo su običaji

SLAVIMO SVETOG MUČENIKA JOVANA VLADIMIRA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.