NOLE POČISTIO NADALA Srpski teniser savladao Španca 2:0 i nastavio put ka zlatu!

16:03

29.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Novak Đoković i Rafael Nadal sastali su se u 2. kolu Olimpijskih igara u Parizu, na Centralnom terenu Rolan Garosa, na kome je Rafa i postao „kralj šljake“ osvojivši baš tu 14 grend slem titula. Ali, ovoga puta, Španac je morao da se pokloni kralju tenisa – jer ga je Nole ubedljivo pobedio. Konačan rezultat glasio je: 6:1, 6:4 – za prolazak u osminu finala.

Činjenica je da je španski as propustio skoro čitavu prošlu sezonu i dobar deo ove zbog povreda, da mu je ovo bio treći meč u tri dana (jer učestvuje i u nadmetanju dublova), a Noletu tek drugi, ali…

Pre nepuna dva meseca Đoković je na istom ovom igralištu pokidao meniskus desnog kolena i morao da bude operisan, pa je i on, takođe u „poznim teniskim godinama“, ušao u ovaj meč kao neko ko bi mogao da traži opravdanja za eventualnu lošiju igru od svoje idealne. Ali, Novak Đoković ne spada u one koji traže opravdanja…

Od prvog minuta bio je konkretniji. Bio je agresivniji. Bio je, bar je tako delovalo, motivisaniji. Nadal, uostalom, već ima olimpijsko zlato, pa je i bilo za očekivati da je Novakova žudnja za ostvarenjem tog neostvarenog sna veća nego Špančeva. Ali, jedno je nešto želeti na pariskoj šljaci, a sprovesti to u delo protiv Nadala… ne baš lak zadatak.

Aplauzi Nadala i neviđen bezobrazluk sudije

Na terenu su bila dva istinska majstora „belog sporta“. To, što je pisalo da se sastaju 2. i 161. na svetu, po poslednjem rangiranju, bilo je apsolutno nebitno. Njih dvojica su osvojila 46 grend slem titula, igrali 68 grend slem finala, a 270 ukupno. Nema tu lakih poena ni kada „radi samo jedna noga“ (Novak je imao steznik oko operisanog kolena, Nadal oko butine). Ima (uglavnom) samo majstorija. Tolikih, da su jedan drugom aplaudirali ne baš retko. Samo što je Rafinih aplauza bilo više…

Imao je Nadal na svojoj strani i ogromnu većinu publike, imao i sudiju Renoa Lihtenštajna, koji se ponašao prilično nesportsko: kasno je uključivao sat za dozvoljeno vreme između poena – i to samo kada je Rafa servirao, čime mu je davao više vremena za predah.

Ali, sve je to bilo uzalud.

Novakova dominacija: 10:1, pa „zastoj“ – i onda čelični živci

Malo je nedostajalo da prvi put u 60 odigranih mečeva sa Rafom Novak osvoji set bez izgubljenog gema. Imao je 5:0 u nestvarnoj prvoj deonici, pa se potom Nadal „upisao“ na semafor.

U drugom segmentu meča isprva se nastavio i Špančev pad (broj neiznuđenih grešaka je rastao), ali i rast Srbinove želje da trijumfuje. Ona se ogledala i u emotivnim proslavama majstorski osvojenih poena, ali i i u činjenici da je, kada je Novak poveo sa 3:0, odnos u iznuđenim greškama (kada izgubite poen jer vas je rival dobrim potezom naterao da pogrešite) bio 17:6.

Minut, dva kasnije – semafor je pokazivao 6:1, 4:0.

Dva gema su delila Novaka od trijumfa, ali…

Tada je počeo da greši. Najpre na neiznuđene načine, jer kao da je počeo da bespotrebno žuri, a onda se razgoropadio Nadal. I publika, koja je dotad bila u šoku šta sve Srbin radi njenom ljudibimcu, ali se „probudila“ i počela da urla „Rafa, Rafa!“ kada je kiks za kiksom Đokovića – njegov rival koristio da osvaja „svoj“ gem, pa da da napravi brejk, i tako dvaput.

Od 0:4, Nadalov 15-minutni juriš doveo ga je do 4:4 i prilike da servisima povede. Novak je tada – smirio svoje živce, naterao rekordera Rolan Garosa na pogrešne poteze, pa Rafi ni tri spasavanja brejk lopti, ni dodatno uzimanje vremena između poena da bi namestio steznik na nozi, nisu bili od pomoći. Brejk za 5:4 bio je Novakov uvod u kraj ovog dve godine iščekivanog najvećeg derbija tenisa.

Da, neko će reći „nije ovo onaj Nadal koji je harao Rolan Garosom deceniju i po“. Ali, Novak će na to reći, kao što je u subotu i izgovorio „Nisam ni ja onaj stari“.

Ali, ovaj, „novi“ Novak – deluje fascinantno.

Šta dalje? Protiv koga sledeće igra Novak Đoković?

Noletov naredni rival biće pobednik nemačko-italijanskog duela u kome igraju Dominik Kepfer, 70. na ATP listi, i Mateo Arnaldi, 45. teniser sveta.

(Pančevac/Novosti)

NOLE JE FAVORIT Teniski trener o meču Đokovića i Nadala: Španac je nikad slabiji i nikad sporiji, šanse su 85:15 za Novaka

TREĆI DAN OI: Danas na teren izlaze ovi srpski sportisti, svi čekaju meč Novaka i Nadala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.